AFVN


ANTIFASCISTEN: "VETERANENINSTITUUT VERDRAAIT BEWUST GESCHIEDENIS IN ADVERTENTIE"

BUSSUM, 29 OKT. 2016 - Volgens de AFVN/Bond van Antifascisten verdraait het Veteraneninstituut in een advertentie van gisteren over de aanstaande Veteranenlezing de geschiedenis op een 'ernstige en zeer laakbare manier'.

In de advertentie negeert het instituut namelijk de zeer moorddadige acties van het Nederlandse leger in Nederlands-Indië van 1945-1950. De advertentieheeft als kop: "WEER TERUG... EN DAN?". De tekst stelt o.m.: "Nederland heeft 117.000 veteranen (...). Zij waren uitgezonden naar meer dan honderd missies en oorlogen sinds de Tweede Wereldoorlog. Van Korea to Kabul toen, tot in Mali en Afghanistan nu." De bond acht het 'volkomen onbegrijpelijk' dat Nederlands-Indië daar niet bij genoemd wordt.

Aangezien dat volgens de antifascisten verreweg de grootste, en bovendien voor de bevolking de dodelijkste Nederlandse operatie ooit was, vindt de bond deze omissie 'uiterst verwerpelijk'. De bond heeft het instituut een brief gestuurd om daarover opheldering te krijgen.

De antifascisten stellen dat het Veteraneninstituut tot nu toe geen enkele stap heeft gezet om de grootschalige, structurele oorlogsmisdaden van het Nederlandse leger te erkennen en te verwerpen. De zaak is actueel geworden na de publicatie drie weken terug van het 900 pagina’s tellende wetenschappelijke studie 'De brandende kampongs van generaal Spoor', van de historicus dr. Rémy Limpach die in dienst is van het ministerie van Defensie.

"Het is vooral vreemd dat een instelling die gekoppeld is aan het ministerie zoals het Veteraneninstituut, niet de conclusies wil overnemen van een historicus van hetzelfde ministerie", zegt woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN.

Volgens deze wetenschappelijke studie namen ongeveer 200.000 militairen, van hen ongeveer 100.000 dienstplichtigen, deel aan de oorlog tegen de bevolking van Nederlands-Indië, toen nog onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Er sneuvelden ongeveer 6.300 Nederlandse militairen. Maar Limpach heeft gedocumenteerd dat er in de Nederlandse archieven bewijzen zijn voor ruim 10.000 burgerdoden. Volgens de Indonesiërs en volgens de Stichting Nederlandse Ereschulden zijn er 150.000 tot 200.000 burgerdoden gevallen.

Het Nederlandse leger martelde volgens Limpach op grote schaal en pleegde 'structureel' oorlogsmisdaden. De toenmalige en recentere regeringen hebben altijd de zaak verdonkeremaand. In 1971 werd een wet afgekondigd, die oorlogsmisdaden in Nederlands-Indië buiten strafvervolging stelde. Minister Koenders heeft drie weken terug laten weten dat hij en minister Hennis-Plasschaert van Defensie niet afwijzend staan tegenover een groot onderzoek naar deze zaak.

Zie ook: Malik wil excuses voor de onthoofding van zijn vader (pdf)