AFVN

EIS TOT SCHADEVERGOEDING VAN € 20.000 OOK VAN TAFEL

Antifascist krijgt geen € 750 maar € 150 boete voor belediging

UTRECHT, 29 juni 2017 - De Bussumse antifascist en publicist Arthur Graaff heeft een boete van € 150 of drie dagen hechtenis gekregen wegens het beledigen van de organisator van een nazibeurs in Houten. Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank in Utrecht van vandaag. De eis was € 750 en een schadevergoeding van € 20.000. Dat laatste bedrag wilde de rechtbank niet behandelen of toewijzen wegens gebrek aan onderbouwing. De antifascist gaat in hoger beroep.

De zaak loopt tussen de organisator van de grootste nazi-militariabeurs van Nederland, Gaston Vrolings uit Tilburg en de woordvoerder van de AFVN-Bond van Antifascisten, Graaff. Hij en zijn bond strijden sinds 2015 tegen wat zij aanduiden als 'nazibeurs'. Tijdens de zitting liet de officier van justititie overigens al drie van zijn vier eisen vallen.

De beurs werd in 2015 door de gemeente Huizen, waar de beurs toen werd gehouden, verboden nadat daar de verkoop van Mein Kampf bleek plaats te vinden. Graaff en zijn bond publiceerden verder foto's van neonazi's die driemaal achtereen de nazibeurzen van organisator Vrolings bezoeken.

In juni 2016 verloor Vrolings het kort geding dat hij toen tegen Graaff en de AFVN aanspande met als inzet o.m. de term 'nazibeurs' en opnieuw een schadevergoeding van tweemaal € 10.000. De rechter gaf Vrolings toen ook al geen gelijk.

Graaff dient verder morgen een strafklacht wegens smaad en laster in tegen RTV Utrecht. De regionale omroep weigert om enkele pertinente fouten in de berichten over deze zaak te rectificeren. Zo meent de omroep o.m. dat Graaff tweemaal door de politie van nazibeurzen afgevoerd is, wat Graaff nadrukkelijk ontkent. Overleg van Graaff met de omroep levert niets op.

De omroep stelt verder dat Graaff 'alle' nazi-artikelen uit WO-II wil laten vernietigen. Graaff kwalificeert dat als 'totaal belachelijke onzin'. Bewijzen heeft de omroep voor geen enkele bewering aangevoerd, maar weigert desondanks rectificatie.