AFVN


Israëlische ambassade neemt deel aan herdenking op SS-begraafplaats

VENRAY, 12 NOV. 2016 - Een vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade neemt deel aan de jaarlijkse herdenking op de grote nazibegraafplaats Ysselsteyn bij Venray. Daar liggen behalve 24.000 nazisoldaten uit WO-II ook 8.000 SS-ers, onder hen vele honderden oorspronkelijk Nederlandse verraders.

Deze Israëlische deelname is voor enkele antifascistische organisaties 'totaal onbegrijpelijk en onaanvaardbaar'. Arthur Graaf, woordvoerder van de AFVN in deze zegt: "Wij hebben al enkele jaren grote bezwaren geuit tegen een herdenking door de Duitse ambassade op deze plek, zogenaamd voor de vrede. Maar elk officieel bezoek met bloemen en vlaggen betekent een eerbewijs aan de vele duizenden nazidoden die hier nu eenmaal liggen, en bovendien aan de SS-ers. Deze zomer legden nota bene ook soldaten van de Bundeswehr hier een krans. Kwamen zij hun 'alte Kamerdaden' eren, die 275.000 Nederlanders hebben vermoord of gedoood, of 6 miljoen Joden hebben helpen vergassen? In onze opvatting is deze begraafplaats het Nederlandse morele zwarte gat, een plaats waar niemand nog ooit kan komen.

De begraafplaats bestaat nu 70 jaar, en de Duitsers van nu herdenken hier op de zg. 'Volkstrauertag' - de Duitse nationale dodenherdenking - al zo'n tien jaar de nazidoden. Een Limburgse documentairemaker, Bart Hölscher, maakt er zondag ook opnamen.

De antifascist: "Onbegrijpelijk, ongelofelijk, onaanvaardbaar. Ik zal de Israëlische vertegenwoordiger erop aanspreken. Mijn vader was verzetsman, zat drie jaar in nazikampen en was drager van de hoogste Israëlische staatsonderscheiding Yad Vashem, wegens hulp aan Joden in WO-II. Hoe kan een Jood deze plaats betreden, waar de moordenaren van zijn familie liggen?", zegt Graaff.

Over de poging tot verzoening zegt hij: "Dat is maar loze schijn. Ik ben allang verzoend met de levende Duitsers, vrijwel iedere Nederlander van nu is dat, we werken via de AFVN ook met bijvoorbeeld de Duitse antifascisten samen. Dit is een poging van de Duitse Oorlogsgravenstichting om het nazi-aspect weg te poetsen. Dat de Israëlische ambassade daar intrapt, is onbegrijpelijk. Ze hebben al niet al te veel vrienden meer in Nederland en op deze manier houden ze helemaal niemand meer over. Overigens hebben wij uiteraard ook bezwaar tegen deelname van de commissaris van de koning en burgemeesters en andere overheden. Familie is tot daar aan toe, maar Nederlanders horen in Nederland volgens het Nat. Comité 4 en 5 mei alleen Nederlandse slachtoffers te herdenken. En absoluut geen nazisoldaten (die trouwens geen 'Duitsers' waren, nadat Hitler de Duitse staat had gekaapt), geen Nederlandse verraders en helemaal geen SS-ers. Het nazisme is en blijft onvergefelijk, tot in de eeuwigheid. Deze begraafplaats moet daarom dicht. Voorgoed."