AFVN

PERSBERICHT

Krans Bundeswehr-deelnemers Vierdaagse van SS-begraafplaats Ysselsteyn verwijderd

YSSELSTEYN, 21 JULI 2017 - Enkele antifascisten hebben een krans van de Bundeswehr, het Duitse leger, van de SS- en nazibegraafplaats Ysselsteyn verwijderd. De Bundeswehr-leden nemen deel aan de Vierdaagse, zoals op het lint van de krans staat.

De krans is verplaatst naar het graf uit de oorlog van een moeder en haar vijf omgekomen kinderen op de nabije rk-begraafplaats in het dorp Ysselsteyn (gem. Venray). Op de nazibegraafplaats liggen ongeveer 6.000 SS'ers plus 29.000 nazisoldaten. Er liggen ook honderden ex-Nederlandse SS'ers.


De Bundeswehr-krans is verwijderd van Ysselsteyn

Volgens de antifascisten zijn de moeder en haar kinderen de echte onschuldige slachtoffers van de oorlog en zijn de SS'ers en nazi's daders, van wie sommigen grote oorlogsmisdaden hebben begaan en die hebben meegewerkt aan de holocaust. Berucht is Antonie van Dijk, de jodenjagende politiecommissaris van Nijmegen. De actievoerders vinden het ook onbegrijpelijk, dat buitenlandse militairen in Nederland nazi's en SS'ers kunnen eren.

De antifascisten hebben, zoals zij al eerder deden, verklaard dat zij het onacceptabel vinden dat de Bundeswehr dode nazi's en SS'ers gaat eren, terwijl er twee kilometer verderop echte en volkomen onschuldige Nederlandse slachtoffer liggen, die vergeten worden. De Bundeswehr legde hun krans maandag. Militairen uit Nederland, de VS, GB, Canada en Frankrijk legden ook kransen. De antifascisten hebben die ongemoeid gelaten. De militairen bezochten de SS-begraafplaats omdat zij deelnemen aan de vierdaagse in Nijmegen, 40 km van Venray.

Het graf op het rk-kerkhof is van Johanna Verhoeven-Arts, een moeder van 48 jaar, die omkwam tegelijk met haar vijf kinderen van 13, 8, 6, 4 en 1 jaar. Zij stierven op 23 oktober 1944. De precieze omstandigheden zijn niet bekend. Op het graf staan de namen van de kinderen Verhoeven niet vermeld.

Ook neonazi's bezoeken de nazibegraafplaats onregelmatig, en leggen dan kransen of bloemstukken bij graven van SS-ers. Ook de Duitse ambassadeur houdt hier jaarlijks een eervolle herdenking. De antifascisten pleiten mede daarom voor algehele sluiting van de begraafplaats, die nu ruim 70 jaar bestaat. De beheerder, de Duitse oorlogsgravenstichting, wil er juist voor € 1,8 miljoen een fors nieuw bezoekerscentrum bouwen. De grond is eigendom van het NL ministerie van Defensie.

De AFVN-Bond van Antifascisten heeft dinsdag een protestbrief gestuurd aan de minister Hennis van defensie vanwege het eren van nazi's door Nederlandse militairen. De bond stelt dat geen enkele Nederlandse militair of overheidsfunctionaris deel kan nemen aan eervolle herdenkingen van nazi's.