AFVN

Mientje ten Dam-Pooters: "Fascisme is Moord"

Ze was graag 100 jaar geworden want dan zou burgemeester Van der Laan bij haar op bezoek komen. Maar Mientje ten Dam - Pooters overleed 29 januari 2016, 99 jaar oud. Ook de herdenking van de 75ste herdenking van de Februaristaking gaat aan haar voorbij.


Mientje ten Dam (1917-2016)

In februari 1941 liep ze met bijna al haar collega-naaisters van het atelier van Dooyes en van Cuijk mee naar de Februaristaking op de Noordermarkt omdat 'ze onze mensen weghaalden en dat willen we niet', aldus Mien. Iedereen deed mee ‘zelfs de cheffin waarvan ik niet wist aan welke kant ze stond. Zij bleek later een joods meisje als onderduiker te hebben.’

Fascisme is moord

Ten Dam kwam uit een groot gezin en werd geboren op de Nieuwmarkt in Amsterdam waar haar vader café De Vriendschap runde. Al in de jaren dertig was zij zich bewust van het gevaar van het fascisme want ‘Hitler riep in ’33 al dat hij Duitsland zou bevrijden van joden en communisten.’ Er kwamen veel joodse emigranten naar Nederland.

‘Mijn broer, zussen en ik zaten bij de communistische jeugdbond De Zaaier. Wij verzetten ons tegen elk onrecht en discussieerden over het opkomende fascisme. Met een emmer kalk gingen we eropuit. Fascisme is moord, schilderden we op de muren.’

De familie Pooters zou grote offers brengen voor de deelname aan het verzet. Haar broer Pam was een van de leiders van de verzetsgroep CS-6. Hij werd opgepakt en gefusilleerd. Zus Nel werd eveneens gepakt en kwam in verschillende concentratiekampen terecht. Mientje en haar latere man Jaap ten Dam wisten uit Duitse handen te blijven. Ze brachten de illegale Waarheid rond en verborgen mening onderduiker in haar huis. ‘Haar angsten liet ze aan haar familie niet zien, wel haar verdriet,’ aldus zoon Taco.

Kees van Kortenhof

februari 2016

Bronnen, o.a. Het Parool van 3 februari 2016 en de websites www.4en5mei.nl en www.vakbondshistorie.nl

Youtube: , 5 minuten.

Mien ten Dam-Pooters vertelt over de Februaristaking

Op 22 en 23 februari vinden de eerste razzia's plaats. Met veel geweld worden 425 joodse mannen bijeengedreven, mishandeld en weggevoerd. De Amsterdamse bevolking is diep geschokt. De illegale communistische partij (CPN) roept op tot een proteststaking.
De ochtend van 25 februari rijden de trams niet uit. De staking slaat aan. Na de tram doen steeds meer bedrijven mee. Arbeiders van de scheepswerven trekken massaal de stad in. Scholen, winkels, kantoren en banken lopen leeg.

Mien ten Dam vertelt in dit filmpje hoe ze deze dag beleefde.

Zie ook:

Herdenk de Februaristaking! 75 jaar!

Dit jaar grote herdenking 75 jaar Februaristaking Gooi

Het Stadsarchief Amsterdam zoekt foto's van Februaristakers