AFVN

OPROEP
Steun de AFVN en Arthur Graaff in het politieke Mein-Kampf-proces


WAT:
Strafzaak wegens vermeende belediging/smaad, tegen Arthur Graaff, woordvoerder AFVN-Bond van Antifascisten

WANNEER EN WAAR:
Dinsdag 24 JAN 2017, 13:30, Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg.

KLACHT:
Belediging door plakken van posters met grievende teksten op etalage van handelaar in Mein Kampf
25 MEI 2015, Singel, Amsterdam, samen met lid van Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme

VERDEDIGER:
Prof. Mr. Herman Loonstein, Amsterdam

IN HET GEDING:
Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van demonstratie

GEWRAAKTE TEKSTEN:
"Verboden voor negers, Verboden voor Joden, Verboden voor moslims".

Op 24 januari staat journalist en woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN voor de strafrechter in Amsterdam. Hij zou in 2015 een handelaar in Mein Kampf beledigd hebben.

Het openbaar ministerie wil Graaff en de 'lastige' AFVN op deze manier criminaliseren in een politiek proces. Het gaat ook om demonstratievrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

Namens de AFVN en het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme heeft Arthur Graaff in april 2015 protestposters op de uitdragerij van de handelaar opgehangen wegens de verkoop van Mein Kampf daar. De AFVN is tegen dit soort relikwieënhandel, vooral nu de verrechtsing sterk toeneemt. Nazispullen horen in musea, niet bij particulieren.

Op de posters de teksten "Verboden voor negers, Verboden voor Joden, Verboden voor moslims". De AFVN speelt meestal - ook in dit geval - niet op de man. Jongere antifascisten verwijten de AFVN soms niet hard genoeg te zijn. De AFVN wil echter geen personen criminaliseren.

De eigenaar van de zaak achtte zich daardoor echter beledigd en deed aangifte - waarschijnlijk louter uit publiciteitszucht. Aangifte doen kost immers niets. Het openbaar ministerie vond dit verbazend genoeg een zinvolle zaak. Dat is ook vreemd, omdat het OM eerder weigerde om tegen de handelaar op te treden, ondanks het nog steeds geldende verbod op de openbare verkoop van Mein Kampf.

De Universiteit van Leiden meldt op haar website:
"Het drukken en verhandelen van Mein Kampf is in Nederland sinds 1974 verboden omdat het boek aanzet tot haat. Om deze reden is ook de heruitgave met wetenschappelijke noten die in 2016 in Duitsland verscheen, in ons land niet te koop in de boekhandel of bij bijvoorbeeld Bol.com. Een stemming in de Tweede Kamer in 2007 bevestigde het verbod uit 1974 nog eens. Aanleiding was het voorstel van minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen om het boek van de zwarte lijst te schrappen."
https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2016/11/nederlandstalige-wetenschappelijke-editie-van-mein-kampf-historische-context-en-ontmaskeren-van-mythen

Het ging hier bovendien om een door Hitler zelf gesigneerd luxe-exemplaar, voor liefhebbers een echt relikwie. De handelaar heeft steeds duidelijk gemaakt dat het hem alleen om het geld te doen is en dat hij niet geïnteresseerd is in de inhoud. Nadeel heeft hij eigenlijk niet van de actie gehad, omdat sommige kranten veel over hem schreven en hem zo extra publiciteit bezorgden.

Volgens de AFVN moet er nooit geld verdiend worden aan nazispullen. Daarom treedt de bond ook op tegen nazibeurzen, zoals in Houten. De organisator daarvan verloor in juni een kort geding tegen Graaff en de AFVN in een poging het gebruik van de term 'nazibeurs' te verbieden en zo tegenstanders monddood te maken.

Het OM heeft kennelijk besloten om de AFVN-Bond van Antifascisten, het Comité van Waakzaamheid en Arthur Graaff te criminaliseren. Help mee dat te voorkomen. Steun daarom de AFVN en Arthur Graaff (fpamsterdam@yahoo.com).

Stort s.v.p. wegens juridische kosten € 10 of € 25 op bankrek. NL29 INGB 0003206900 t.n.v. AFVN Amersfoort.

De AFVN is de komende maanden vooral actief met o.m. rechtsherstel voor Indië-dienstweigeraars 1945-50, de zuivere herdenking van 4 mei, rechtvaardigheid voor andere Indië-slachtoffers en werkt op dat laatste punt samen met de Stichting Nederlandse Ereschulden KUKB en diens voorzitter, Jeffry Pondaag.

Zie ook
Nazibeurzen
https://wo2.sharepoint.com/Pages/nazibeurzen.aspx


Reacties op mein kampf proces:

1. AD
2. Telegraaf: Justitie veroordeelt protest tegen Mein Kampf (verreweg beste kop)
3. Het Parool (identiek aan AD)
4. Nu.nl
5. AT5
6. PowNed
7. NHnieuws
8. BussumsNieuws

Radio interview Arthur Graaff:

http://www.nporadio1.nl/radio-eenvandaag/onderwerpen/392267-arthur-graaff-bestrijdt-fascisme-in-nederland