AFVN

Herdenkingsdag en tentoonstelling Spaanse Burgeroorlog

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de burgeroorlog in Spanje begon. De militaire staatsgreep, die vrijwel direct werd gesteund door Nazi-Duitsland en het Italië van Mussolini, was het startschot voor de jarenlange bloedige strijd tegen het fascisme in Europa. De Tweede Wereldoorlog begon feitelijk in Spanje.

Idealisten uit de hele wereld trokken naar Spanje om de bevolking te helpen in hun strijd, overtuigd als zij waren van de gevaren van het fascisme, toen nog velen in Europa dachten dat het zo'n vaart niet zou lopen. Ook meer dan 700 Nederlanders trokken belangeloos naar Spanje. In de huidige tijd zien we weer veel tekenen van opkomende intolerantie en ontluikend fascisme, het is daarom als nooit tevoren van belang om de inzet van de Spanjestrijders in de strijd tegen het fascisme in de jaren dertig te eren.

Herdenkingsactiviteiten

Dit jaar organiseert de Stichting Spanje 1936-1939 de volgende activiteiten om stil te staan bij de inzet van de Spanjestrijders en de slachtoffers die zijn gevallen.

Jaarlijkse herdenking

Woensdag 6 juli in het Bredero Lyceum, Buiksloterweg 85. Herdenkingsprogramma van 11.00 - 12.00 uur. De inloop is vanaf 10.30 uur. Kranslegging om 12.00 uur bij het monument op Plein Spanje 1936-1939 tegenover de school.

Tentoonstelling: ‘De oorlog begon in Spanje’

In het stadsdeelhuis Amsterdam-Noord van 14 juni t/m7 juli 2016

Officiële opening op 14 juni om 14.00 uur door mevrouw Coby van Berkum, voorzitter bestuurscommisie stadsdeel Noord, van de fototentoonstelling met o.a. foto’s van de bekende fotograaf Carel Blazer, gevolgd door een presentatie van Yvonne Scholten, journalist en initiatiefneemster en Eric de Ruyter projectleider IISG over de totstandkoming van de website www.spanjestrijders.nl, de database met biografische informatie over de veelal vergeten mannen en vrouwen die hun leven waagden in de strijd voor vrijheid en democratie. Daarna zal Sebastiaan Faber, hoogleraar Spaanse literatuur en cultuur, wat vertellen over recente ontwikkelingen in Spanje.

Symposium: ‘De oorlog begon in Spanje ‘

Stadsdeelhuis Amsterdam-Noord op 2 en 3 juli 2016 van 11.00 t/m 17.00 u.

Twee dagen die volledig in het teken staan van de Spaanse Burgeroorlog. Alle aspecten van de strijd worden belicht door middel van muziek, sprekers, films en documentaires.

André Stufkens, van de Ivens Stichting verzorgt een inleiding bij de documentaire De Spaanse Aarde van Joris Ivens. Hanneke Willemse zal een toelichting geven op haar documentaire Ni peones, Ni patrones.

De muzikale optredens worden onder andere verzorgd door Erik Vaarzon Morel & Thomas Beijer, Duo Contraviento, Ernst Schwartz en Coro Acanto.

Programma

Zaterdag 2 juli

· Gevaren onderkennen en handelen: Ervaringen van de Internationale Transportarbeiders Federatie, Bob Reinalda

· Muziek

· Reis naar de Spaanse Burgeroorlog, Cor Faber

· Aspecten van de organisatie Wollweber, Hans Dankaart

· Muziek

· Hulpverlening aan Spanje, Johannes Buter

· Introductie Spaanse Aarde, André Stufkens

· Documentaire Spaanse Aarde van Joris Ivens

· Muziek

Zondag 3 juli

· Via Nederland naar Spanje – en dan? Duitse antifascistische strijders en hun lot. Een verkenning, Ulla Langkau Alex

· Verschillende verhalen: een vergelijking tussen Nederlandse en Engelse Spanjestrijders, Tim Scheffe

· Muziek

· Documentaire Het bezoek van Cherry Duyns

· Sporen van de dictatuur in Spaanse steden: van San Magín naar Sevilla, Carlos van Tongeren

· Muziek

· Introductie Ni peones, Ni patrones, Hanneke Willemse

· Documentaire Ni peones, Ni patrones, Hanneke Willemse

. Muziek

Gratis toegang

Gratis toegang bij de tentoonstelling en het symposium.

Wij willen u verzoeken om u aan te melden als u aanwezig wil zijn bij de opening van de tentoonstelling, het symposium en/of de herdenking (en of u wel of niet gebruik wil maken van een lunch bij de herdenking).

Dit kunt u doen door een e-mail te sturen aan spanje3639@gmail.com

Meer informatie vindt u op http://spanje3639.org/-2016- Ook kunt u contact opnemen via: spanje3639@gmail.com

Zie ook: SPANJE-HERDENKING 2016 (pdf)