AFVN

UITNODIGING Persconferentie AFVN/BVA
Di 2 mei 2017 - Kafé Nwe Kerk, Dam, Asd

- Zuivere 4 mei: herdenk alleen slachtoffers, geen dode daders zoals oorlogsmisdaiger gen. Spoor
- Nazigraven uit Nederland - sluit nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray, 31.000 nazidoden onder wie 6.000 SS'ers)

Geachte redactie:
graag ontvangen we een vertegenwoordiger van uw medium op dinsdag 2 mei 2017 om 14 uur in het Nieuwe Kafé van de Nieuwe Kerk op de Dam te Amsterdam.

We presenteren de start van twee campagnes:

- Zuivere 4 mei: herdenk alleen slachtoffers, geen dode daders
- Nazigraven uit Nederland - sluit nazibegraafplaats Ysselsteyn
(Venray, 31.000 nazidoden onder wie 6.000 SS'ers)

Hieronder vindt u een korte toelichting. Graag uw aanmelding uiterlijk maandag 1 mei om 12 uur op fpamsterdam@yahoo.com of 06 2704 7728.

PROGRAMMA

De voertaal is Engels bij het item Ysselsteyn, ivm deelname Zweedse wetenschappers via videolink. Alle tijden indicatief.

ZUIVERE 4 MEI

1. 14:00
Welkom en opening door Hein van Kasbergen, wnd. vz. AFVN-BvA

2. 14:05
Campagne 'Zuivere 4 mei - herdenk slachtoffers, geen dode daders'; link met acties van 'Indische' slachtoffers - Arthur Graaff, woordvoerder

3. 14:15
Vragen over 'Zuivere 4 mei'

YSSELSTEYN

4. 14:25
Campagne 'Nazigraven uit Nederland' (Ysselsteyn); steunverklaring Europese verzetsorganisaties, achtergrond - Arthur Graaff, woordvoerder

5. 14:30
Videolink met onderzoekers/auteurs prof dr Madeleine Hurd en/of dr Steffen Werther (Univ. van Södertörn) van 'The Waffen-SS, a European History', over bijdragen van overlevende SS-ers aan Ysselsteyn

6. 14:40
Acties en lobby in Nederland en Duitsland - afwijzende B&W en gemeenteraad Venray - houding Ned. min. v. Defensie - houding Ned. veteranenorganisaties - lobby bij Duits min. v. Defensie - laakbare houding Duitse Volksbund deutsche Kiegsgräberfürsorge e.V. -

7. 14:55
Vragen over 'Nazigraven uit Nederland' (waarna einde videolink)

8. 15:10
Dank en sluiting


TOELICHTING
Nazigraven uit Nederland - sluit nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray, 31.000 nazidoden van wie 6.000 SS'ers) - Lijdt Venray collectief aan holocaustontkenning?

In Ysselsteyn (gem. Venray) ligt de grootste nazibegraafplaats van Europa, met ruim 31.000 nazisoldaten, onder hen ongeveer 6.000 SS'ers. Ook enkele van de grootste Nederlandse SS'ers, verraders zoals Willem Heubel uit Hilversum, de eerste Nederlander die lid werd van de SS. Nederland telt 275.000 Nederlandse oorlogsdoden, slachtoffers van de nazi's. Mogelijk ligt nazibeul en SS-generaal Rauter, hoofd van de terreur in Nederland, hier ook.

De laatste jaren vinder er zg. 'verzoenende' herdenkingen plaats door de Duitse ambassade, m.m.v. hoge Nederlandse en Duitse militairen, plus o.m. de burgemeester van Venray en de commissaris v.d.. koning in Limburg. Die herdenkingen en alle publicaties van de Duitse oorlogsgravenstichting vermijden echter de termen 'nazi' en 'holocaust', en helemaal 'SS'. Die organisatie voert onopvallend campagne voor rehabilitatie van de nazi's.

Daarmee vindt er een ernstige verdraaiing van de geschiedenis plaats. Een raadslid te Venray ontkende onlangs nog in het openbaar dat er überhaupt een 'nazibegraafplaats' bestaat in Venray. Ook op de borden bij deze plek staat nergens 'nazi'.

Lijdt Venray en omgeving collectief aan holocaustontkenning? Op 5 mei zendt NPO2 een documentaire over Ysselsteyn uit, waarin ons standpunt ook duidelijk verwoord wordt. De Limburgse overheden weigeren de term nazibegraafplaats te gebruiken. Sluiting van de nazibegraafplaats is anno 2017 ook een belangrijk teken tegen razendsnelle verrechtsing in Nederland en Europa.
(Zie: documentaire 'Het zijn maar Duitsers' van Bart Hölscher op 5 mei, NPO2)

Zuivere 4 mei: herdenk alleen slachtoffers, geen dode daders

De AFVN streeft al jaren naar een zuivere Dodenherdenking op de Dam. Dit houdt in: uitsluitend de Nederlandse slachtoffers van WO-2 herdenken. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei sluit echter ook na-oorlogs doden in. In 2014 wilde het comité een gedicht ter herdenking van een ex-Nederlandse SS'er laten opdragen, wat op groot verzet stuitte. Dit gedicht werd geschrapt.

Nu echter worden nog steeds ook dode daders uit bijv. de laatste zeer moorddadige en koloniale oorlog in vm. Nederlands Oost-Indië herdacht. Onder de na-oorlogse doden zijn echter vele honderden oorlogsmisdadigers. Wij schatten dat er van hen nog vele honderden leven. Dat blijkt uit de studie 'De Brandende kampongs van generaal Spoor'.

Dienen ook deze dode daders, zoals gen. Spoor, op de Dam herdacht te worden? Dienen de overlevende daders niet berecht te worden?

Wij hebben het overleg met het Nat. Comité 4 en 5 Mei en veteranenorganisaties geopend en gaan verder actie voeren, ism de Stichting Nederlandse Ereschulden, vz. Jeffry Pondaag.