AFVN

Geachte burgermeester van Venray, wethouders, raadsleden, commissieleden,

Onbegrijpelijk, ongelofelijk en volkomen onacceptabel, een militaire herdenking op de nazibegraafplaats in Ysselsteyn, afgelopen juli.. Ik zie dit nu pas, op 11 november 2016, de dag dat in veel Europese landen de doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Zondag is hier de herdenking georganiseerd door de Duitse ambassade. Zijn die Duitse militairen nu helemaal gek geworden om eer te gaan bewijzen aan 32.000 verdoemde nazisoldaten hier, die vele Nederlanders hebben vermoord en hebben geprobeerd de rest van ons volk en ons bestaan ook te vernietigen? Er liggen daar ook zo'n 8.000 SS-ers - vele van hen zelfs Nederlandse verraders en oorlogsmisdadigers.

Dit is de grootste begraafplaats van Nederland, en deze ligt op zo'n 200 graven na vol met louter nazi´s - dit is geen 'Duitse' begraafplaats. Geen fatsoenlijke Duitser kan hier heen gaan - alleen familieleden. En dan nog...

Hier liggen pure oorlogsmisdadigers die gestorven zijn met het hakenkruis op hun borst. Toch zie je soms nog min of meer verse bloemen bij die graven. Onbegrijpelijk. Kransen zijn helemaal ondenkbaar, laat staan van reguliere Duitse soldaten van nu. Hier liggen nazisoldaten die de holocaust hebben bevorderd - die dus niet zijn opgestaan tegen Hitler, die niet zijn gedeserteerd zoals zeker 30.000 eerbare jongens en mannen toen wél hebben gedaan. Die nooit enig blijk van spijt hebben gegeven, in tegendeel.

Zo'n 275.000 Nederlanders overleefden mede door hen hun oorlog niet. Simpel redenerend kun je zeggen dat elke nazi hier dus zo'n 9 doden op zijn geweten heeft, als dader of medeplichtige. Zo'n 500.000 Nederlanders moesten ook nog dwangarbeid verrichten in het verdoemde nazi-Duitsland. In Nederland, zegt het Nationaal Comité 4 en 5 mei, herdenken Nederlanders alleen de slachtoffers, niet de daders.

Collaboratie met fascisme, nazisme en de holocaust

Wie hier vrijwillig komt bewijst de nazi's eer - dat kan niet, dat kan nooit. Hier ligt bijvoorbeeld een Nederlandse verrader, nota bene een SS-officier, Willem Heubel, en welke eer komt hem toe? Hier liggen vele duizenden oorlogsmisdadigers, of zijn we vergeten dat de aanval op ons land in mei 1940 al een grote oorlogsmisdaad was?
Wie hier heengaat om de doden eer te bewijzen, bezoedelt zichzelf, maakt van zichzelf een collaborateur van de holocaust, van het nazisme en fascisme. Deze doden verdienen onze eeuwige haat en afkeer. Forse woorden, zeker. Dat is het enige dat past tegenover de grootste gruwel die in Europa ooit is bedreven, de holocaust.

Daar kunnen wij slechts de grootst mogelijk afstand van nemen. Voor eeuwig. Sluit deze plek voor eeuwig hermetisch af. Laat hem nooit meer door enig goedwillend mens betreden worden. Laat de natuur hier voor eeuwig zijn werk doen. Ik walg van die militairen op de foto die zich niet eens meer op opperste domheid kunnen beroepen. Nu schijnt een vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade ook nog deel te nemen...

Als u wilt tonen hoezeer u een afkeer van nazi's hebt, wordt dan ondersteuner van onze vereniging, en ga nooit meer naar de nazibegraafplaats. Of gedenk bijvoorbeeld de moord op het echtpaar Maiisonpierre, vlakbij in Venlo....

Arthur Graaff

http://historie.venlo.nl/gebeurtenisinfo.asp?gebeurtenisID=20