AFVN

PERSBERICHT

Rechter geeft beursorganisator ongelijk: term ‘nazibeurs’ mag

AMSTERDAM, 6 juni 2016 Een beurs in Houten mag van de Amsterdamse rechter 'nazibeurs' heten. De rechter accepteert die term omdat er op dit evenement veel nazispullen te koop zijn. Ook laat de rechter toe te publiceren dat op die beurs regelmatig neonazi's komen.

Dat heeft zij vandaag geoordeeld in een kort geding, dat de organisator van de beurs, Vrolings, had aangespannen om de journalist en antifascist Arthur Graaff een spreek- en publicatieverbod op te leggen. Graaff is woordvoerder van de AFVN-Bond van Antifascisten en voert met de bond al drie jaar actie tegen de handel in nazispullen en gebruikt daarbij de term 'nazibeurs'. Ook heeft de bond daar driemaal neonazi's gespot en gefotografeerd. Deze handel is volgens de bond de laatste jaren flink gegroeid.

Graaff betoogde tijdens de zitting dat de beurs voor 75% uit nazispullen bestaat en dat handel daarin voor particulieren onacceptabel is. De gemeente Huizen, waar de beurs eerst was, verbood daarom de beurs. De eiser wilde dat het Graaff als actievoerder en als journalist verboden zou worden om de term 'nazibeurs' in verband met de beurs in Houten te gebruiken. De eiser stelde ook dat hij door Graaff en de AFVN werd weggezet als nazi of neonazi, maar de rechter gaat daar niet in mee. Ook stelde de organisator dat zijn leven kapot gemaakt zou zijn door de publicaties en acties van de AFVN, en ook daarin ging de rechter niet mee. De organisator heeft de duur en de frequentie van de beurs onlangs verdubbeld.

Graaff: "Ik zeg hooguit eens in de vijf jaar dat ik iemand een nazi of neonazi vindt, en van die organisator heb ik dat nooit gezegd of geschreven. Misschien is hij het wel, maar ik heb daar geen bewijzen voor. Ik vind natuurlijk wel dat hij heel verkeerd bezig is, hij roept bijvoorbeeld ook te pas en te onpas dat ik en de AFVN leugens verkondigen en dat ik gestoord zou zijn. Daar gaat de rechter ook al niet in mee. Deze handelaar bedreigt in zekere zin de geestelijke volksgezondheid door zijn handel en zijn explosieve optreden. Fascisme en nazisme zijn zeer ernstige, zelfs dodelijke aandoeningen en bovendien heel besmettelijk."

De AFVN vindt dat er vanwege de toegenomen openlijke vreemdelingenhaat en discriminatie totaal geen ruimte moet zijn voor vrije handel in voorwerpen die zo'n haat uitdragen, of dat nu wapens zijn of kledingstukken of boeken. Graaff: "Kijk naar de Twitterstorm met de scherpste en smerigste verwensingen voor Sylvana Simons, met wie ik het zeker niet altijd eens ben. Of kijk naar de verwensingen en bedreigingen voor Ebru Umar. Maar die nazihandel speelt dat namelijk in de kaart. Dat kan echt niet meer." Graaff heeft ook last van toegenomen bedreigingen sinds hij in december bij de beurs protesteerde en daar opnieuw een neonazi ontdekte. Zijn naam komt ook voor op een extreemrechtse site in de VS. Hij verblijft op een ander adres.

De bond blijft ook aandringen op het stoppen van de verkoop van het verboden boek Mein Kampf in gedrukte exemplaren. "Dat boek en die andere spullen zijn allemaal relikwieën van de nazi’s, die de leer van haat, terreur en moord uitdroegen en bovendien gruwelijk in de praktijk brachten. Niemand, behalve musea en universiteiten, moet zulke spullen in huis hebben", zegt Graaff in een reactie. "Ik ben overigens blij dat de uitspraak komt op de dag van een belangrijke nederlaag van de nazi's in Normandië, op D-Day, 6 juni 1944, vandaag precies 72 jaar geleden."

De bond gaat nu volgens Graaff verder tegen de beurs protesteren en de gemeente Houten en de Vereniging Nederlandse Gemeenten vragen een verbod voor deze handel in te stellen. Ook gaat de bond opnieuw in de slag met Marktplaats, die weliswaar de verkoop van nazispullen zegt te verbieden, maar dat in de praktijk nauwelijks doet.

Zie ook:

Trouw:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4314963/2016/06/07/Omstreden-nazibeurs-mag-naam-behouden.dhtml

Gooi en Eemlander volgt Houtens weekblad:
http://houtensnieuws.nl/deel-je-nieuws-artikel/rechter-geeft-organisator-ongelijk-term-nazibeurs-mag-132434

AD:
http://www.ad.nl/dossier-utrecht/militariabeurs-mag-nazibeurs-genoemd-worden~afcebfac/

Wie veel tijd over heeft.... forumdisussie met verzamelaren.... heb anders dan mijn gewoonte is, nu maar eens alles beantwoord (Arthur Graaf): https://wo2forum.nl/viewtopic.php?f=4&t=40120

Eigen site Arthur Graaff: nieuws-wo2.tk


De AFVN is actief op o.m. de volgende punten:

- bij het tegengaan van de herdenking van nazisoldaten op 4 mei in Vorden.
- bij het tegenhouden van optredens van namaaknazi's in o.m. Bussum.
- het corrigeren van Kamervoorzitster Van Miltenburg m.b.t. de Indische koloniale oorlog, waarna zij   een uitvoerig excuus aan de AFVN aanbood.
- het organiseren van de herdenking van de Februaristaking in Hilversum (2015 en 2016)
- de bond is mede-oprichter van het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme.