AFVN
Stille tocht in Apeldoorn (de Stentor)
Interview Radio Apeldoorn over Vredesfakkel

PERSBERICHT

Fakkel van de Vrede bezoekt gemeente Apeldoorn

FIRBij het Verzetsstrijderspark, het Monument Apeldoornsche Bosch, het Ereveld Loenen en de Woeste Hoeve komt op vrijdag 29 augustus de Vredesfakkel van de FIR aan. Deze internationale koepel van verzetsorganisaties, partizanen, veteranen WOII in Europa en Israël en voormalige concentratiekampen laat 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog de Vredesfakkel door heel Europa reizen. Doel: de gedachte van antifascisme en vrede uitdragen. Apeldoorn is na Bulgarije, Servië, Hongarije, Italië, Vaticaanstad en Herinneringscentrum Westerbork de tweede plek in Nederland waar de Vredesfakkel komt.

Om te beginnen wordt De Vredesfakkel op vrijdag 29 augustus om 9.45 uur naar het Verzetsstrijderspark te Apeldoorn gebracht. Om 9.55 uur gaat de Fakkel tijdens een stille tocht naar het Monument Apeldoornsche Bosch in het Prinsenpark. Daar legt de voorzitter van de FIR, de heer Vilmos Hanti uit Hongarije, om 10.00 uur een krans. Hierna wordt verteld waarom de Fakkel deze reis maakt. Vervolgens vertelt Hanti over extreemrechts en het antisemitisme in Hongarije. De heer Tom A. Fürstenberg, voorzitter van het Comité Apeldoornsche Bosch, zal daar op reageren en spreken over het toenemende antisemitisme in Nederland. Ook zal hij over de geschiedenis van de Joodse Psychiatrische Inrichting "Het Apeldoornsche Bosch" vertellen, een verschrikkelijk voorbeeld van antisemitisme en waar dat toe kan leiden.

Na afloop van de plechtigheid is er gelegenheid om vragen te stellen. Voor de voorzitter van de FIR is een tolk Hongaars-Engels aanwezig.

Omstreeks 11.15 uur reist de Vredesfakkel verder naar het Ereveld in Loenen. De Fakkel zal zowel per tandem vervoerd worden als met de Stoomtrein die om 11.45 uur van het VSM-perron in Apeldoorn vertrekt. Vanaf station Loenen gaat de tocht verder naar het Ereveld waar de Fakkel omstreeks 12.45 uur verwelkomd wordt door de mensen die daar de graven en het terrein verzorgen. Na de begroeting legt de voorzitter van de FIR ook een krans bij het Monument "Vallende man". Daarna worden bloemen gelegd bij enkele graven waar een verhaal aan vast zit.

Om 14.00 uur nemen we na het opspelden van het FIR-speldje, waarmee we symbolisch alle medewerkers eren die de graven verzorgen, afscheid van onze gastheren en gaat de reis verder naar de gedenkplaats Woeste Hoeve. Daar zijn we na 14.20 uur met de Fakkel aanwezig als eerbetoon aan de mensen die daar gefusilleerd zijn. Daarmee eindigt het bezoek van de fakkel voor vrede en antifascisme aan de gemeente Apeldoorn.


Informatie voor de pers:

Jan Cleton, bestuurslid AFVN / BvA
Telefoon 0313-654685
E-Mail: leharstraat8@gmail.com

Meer over de Fakkel, zie ook:
Fakkel van de vrede bezoekt Herinneringskamp Westerbork
Met o.a. de foto's Fakkel bij de Paus en Yad Vashem


Tijdschema Vredesfakkel FIR in gemeente Apeldoorn vrijdag 29-8-2014

Vervoer Vredesfakkel per tandem

9.45 uur - Aankomst Verzetsstrijderspark; Ontvangst voorzitter FIR Vilmos Hanti (en tolken Hongaars-Engels en -Nederlands)

9.55 uur - Stille tocht naar Prinsenpark

10.00 uur - Prinsenpark monument Apeldoornsche Bosch kranslegging en redevoeringen

11.15 uur - Vertrek naar Stoomtrein perron VSM Apeldoorn

11.45 uur - Stoomtrein vertrekt en rijdt met tussenstop in Beekbergen naar Loenen

12.22 uur - Station Loenen

12.40 uur - Ereveld Loenen (kranslegging en bezoek graven verzetsstrijders)

14.00 uur - Vertrek naar monument Woeste Hoeve (monument gefusilleerden i.v.m. aanslag Rauter)

14.20 uur - Aankomst Woeste Hoeve Uitleg, Eerbetoon en beantwoorden vragen over de aanslag op Rauter en de gevolgen.


HOME