FIR-nieuws

Fédération International Résistance

FÉDÉRATION INTERNATIONALE
DES RÉSISTANTS (FIR) ASSOCIATION
ANTIFASCISTE

Federaal Congres van de VVN-BdA in Berlijn.
Op 2 / 3 april 2011 werd in Berlijn het Federaal Congres van de VVN-BdA gehouden. 142 afgevaardigden bespraken de politieke werkzaamheden en de toekomstige taken van het antifascistische werk in Duitsland. Onderwerpen van het debat waren onder meer de strijd tegen neofascisme, militarisme en de rechtse ontwikkelingen, het behoud van de erfenis van het verzet en de strijd voor de gedenkplaatsen. In deze context hield Dr. Ulrich Schneider de hoofdtoespraak over het onderwerp:

Europese herinneringspolitiek in het Europa van de 21e eeuw (thesen)

De politieke situatie in Europa wordt gekenmerkt door een geleidelijke ontwikkeling naar rechts. Uitingen daarvan zijn de verkiezingsresultaten van openlijk racistische en fascistische partijen in Europa, en een ideologisch offensief van de rechtse krachten. Zij willen met hun totalitarisme-doctrine het historisch geheugen veranderen en nieuwe historische en politieke oriëntatiepunten invoeren.
In verschillende Baltische republieken zien we de herinterpretatie van de fascistische samenwerking in "de vrijheidsstrijd". Vooral in Letland en Estland kunnen SS verenigingen vrij en zonder rechterlijke toestemming hun parades houden. In West-Oekraïne geldt Stepan Bandera, leider van de Organisatie van Oekraïense nationalisten die collaboreerden met het fascistische leger en die betrokken waren in de massale misdaden in Lvov / Lemberg, als "nationale held".
Met de nationale parlementsverkiezingen in Hongarije (FIDESZ en JOBBIK--de gewelddadige tak), België (niet meer Vlaams Belang, maar wel de Vlaams-Nationalisten), Zweden (Zweden Democraten, die verbonden zijn met gewelddadige racisten) en Nederland (Geert Wilders) lieten rechts-populisten en neofascistische partijen een alarmerende groei zien. Dergelijke successen worden door rechtse groepen en partijen in andere Europese landen geanalyseerd, geregistreerd en bewerkt.
Uit de nieuwe aantrekkingskracht van een Marine Le Pen (Front National) blijkt dat een gematigd fascisme, zoals ook in Italië (Fini, Alleanza Nationale), een hoge acceptatie heeft in de maatschappelijke middenmoot. Welk effect rechts-populisme en in het bijzonder anti-islamisme op de samenleving kan sorteren, kunnen we zien aan het stemgedrag in Zwitserland (SVP-Blocher, minaretverbod, wapenbezit, enz.)
Er worden inspanningen gedaan om netwerken van rechts-populistische en neofascistische structuren op Europees niveau te vormen (deelname van Europese neonazi's aan de mars in Dresden voor de 19e februari / dag van eer in Boedapest). Deze inspanningen worden ingetoomd door het respectieve nationalisme/racisme. (Roemenië en Italië/Italië en Zuid-Tirol/houding ten opzichte van Israël, enz.)
In deze sociale situatie proberen de politiek hegemoniale rechtse krachten in Europa, de Europese Volkspartij bijvoorbeeld, samen met de Centraal- en Oost-Europese nationalistische krachten, nieuwe gedenkdagen in te stellen zoals de 23e augustus als "Memorial Day tegen het totalitarisme". Hiermee krijgt de totalitarisme-doctrine nieuw leven ingeblazen, die sinds de jaren tachtig teruggedrongen werd. Niet de herinnering aan de fascistische terreur en aan het antifascistische verzet, maar de vergelijking van het fascisme met socialistische machtsvormen moet het geschiedenisbeeld van Europa bepalen.
Daarmee verschuift de Europese historische en politieke consensus van de jaren negentig naar rechts. Als voorbeelden van staatsacties kunnen hier alleen al worden vermeld: Polen, Hongarije, Tsjechische Republiek -strafbaarstelling van het tonen van "communistische symbolen"; Kroatië -een nieuwe wet op de bescherming van de graven van de "communistische tirannie", Bulgarije -ontkenning van de geschiedenis van het monarcho-fascistische regime. Tegen deze geschiedenispolitieke initiatieven kunnen wij als VVN-BdA niet alleen succesvol te zijn. Daartoe hebben wij partners nodig in ons land en, als antifascistische organisatie met reeds lang bestaande internationale contacten, medestrijders in geheel Europa, die ook actief een bijdrage leveren aan dit debat. Ons doel moet het zijn om offensief op te treden tegen de pogingen om de totalitarisme-doctrine als dé kennisbepalende these van het geschiedenisbeeld naar voren te schuiven.

Voor dat doel moeten wij - ook tegen de ideologische mainstream in - de verklaring van het Europees Parlement over de bescherming van de gedenkplaatsen en tegen de vermenging van de concentratiekampgeschiedenis met alle vormen van hergebruik van de 11e februari 1993, verdedigen.

 

AFVN