FIR-nieuws

Fédération International Résistance

FÉDÉRATION INTERNATIONALE
DES RÉSISTANTS (FIR) ASSOCIATION
ANTIFASCISTE

Berlijn, 28.12.2009

Hongaarse neofascisten bedreigen de Vice-voorzitter van de FIR, Internationale Federatie van Verzetsstrijders

Vilmos Hanti, Voorzitter van de Hongaarse Organisatie van verzetsstrijders en Antifascisten – democratische Unie (MEASZ) en vicevoorzitter van de Internationalen Federatie van verzetsstrijders (FIR) – Bond van Antifascisten wordt door militante neofascisten bedreigd.
Na een herdenkingsbijeenkomst op 23 december 2009 voor Endre Bajcsy-Zsilinszky en andere Hongaarse patriotten, die 65 jaar geleden door fascisten vermoord werden, dreigde de neofascistische Internetsite „HUNHIR.HU“, die nauw met de verboden „Hongaarse Garde“ verbonden is, met geweld tegen Vilmos Hanti.
Men zou „de joodse rat“ vroeger of later te pakken krijgen en hem in een opnieuw geopend concentratiekamp afvoeren, zo staat het vermeld op de Internetsite. In ongeveer 50 commentaren van lezers gaan de aanvallen nog verder. Hij zou niet in een werkkamp moeten, maar zou opgehangen moeten worden, aldus luiden concrete bedreigingen. Wanneer men bedenkt dat de neofascistische scène in Hongarije in de afgelopen maanden voor talrijke gewelddaden verantwoordelijk is, dan kunnen dergelijke aanvallen niet gezien worden voor iets waarvoor men de schouders zou ophalen. De FIR eist om die reden van de Hongaarse autoriteiten, dat de beheerders van die Internetsite ter verantwoording worden geroepen. Bedreigingen met geweld en mensenverachtende hetze behoren niet tot het behoeden van de meningsvrijheid.

De FIR zegt haar vicevoorzitter en de Hongaarse lidorganisatie volle ondersteuning toe en zal hun inzet tegen alle vormen van neofascisme, racisme en antisemitisme versterken.

Namens het Uitvoerend Comité van de FIR
Dr. Ulrich Schneider
Algemeen Secretaris

De Internationale Federatie van verzetsstrijder (FIR) is erkend door de Secretaris- generaal van de Verenigde Naties als “Ambassadeur van de Vrede”, NGO-Status bij UNESCO, Parijs, de permanente UNO-Commissie, Genève en de Raad van Europa, Straatsburg.

AFVN