FIR-nieuws

Fédération International Résistance

Verslag van het 16e congres van de Internationale Federatie van Verzetsstrijders (FIR) 3 - 6 oktober 2013 in Sofia, Bulgarije

Op vrijdag 4 oktober arriveerde de Nederlandse delegatie in Hotel Moskva te Sofia. Na het inchecken ontmoetten de delegatieleden - bestaande uit Jan Cleton (vergezeld door zijn echtgenote), Iwan Coletto en Piet Schouten - de overige delegatieleden, leden van het Uitvoerend Comité en de gasten.

Zaterdag 5 oktober werd het door meer dan 100 deelnemers uit met name de Europese landen bezochte congres geopend door algemeen secretaris van de FIR, Ulrich Schneider en voorzitter Vilmos Hanti. In de Bulgaarse kranten werd melding gemaakt van het verloop van het congres.

Jan CletonIn de ochtend leverden de aanwezige delegatieleden een waardevolle bijdrage aan de discussie. De Nederlandse delegatieleden hadden ieder afzonderlijk een bijdrage op het gebied van de islamfobie, de rol van het financierskapitaal en het verbinden van samenwerking in de strijd tegen fascisme en voor de vrede in de wereld. Naast de talloze landen werden de opnieuw toegetreden ANPI Italië verwelkomd en was het congres verheugd met de delegaties en gasten uit de Oekraïne, Cuba, Albanië en Tsjechië (met de 103 jarige. Vanuit Griekenland waren tientallen leden van de verzet- en veteranenorganisaties per bus afgereisd om als gasten aanwezig te zijn.

Griekse delegatie
Het Griekse spandoek bij het graf.

De Portugese deelnemers wezen tijdens de discussie op de ernst van ontwikkeling van de kapitalistische crisis. Met name de bevolking in de Zuid-Europese landen ondervindt direct de extreme consequenties van de crisis. Het is een voedingsbodem voor extreemrechtse politiek.

Piet SchoutenIn de inleiding werd stil gestaan bij de activiteiten van de FIR in de afgelopen tijd zoals o.a. de Trein der Duizend naar Auschwitz, uitgave van de landkaart met nazi -Concentratiekampen en SS gevangenissen in Midden-Europa, de tentoonstelling over het verzet tijdens WO II en de uitreiking van de Michel Vanderborght-prijs in Brussel. Over de reizende tentoonstelling en de voortzetting (o.a. publicatie van een boek) werd een presentatie gegeven door Jean Cardoen van Het Belgische Veteraneninstituut. Ondertussen is bekend dat het Amsterdams Verzetsmuseum de panelen zal plaatsen.

 

De met algemene stemmen gekozen leden van het Uitvoerend Comité zijn:

Leden van het Uitvoerend Comité

Vilmos Hanti (voorzitter), Christos Tzintsilonis (vicevoorzitter Balkan), Piet Schouten (vicevoorzitter West-Europa), Marcello Basso (vicevoorzitter Zuid-Europa), Gen. Michael A. Moissev (Oost-Europa, Rusland), Ulrich Schneider (algemeen secretaris), Heinz Siefritz (financieel secretaris), Chavdar Stoimenov (Bulgarije), Filippo Guifridda (Italië), Gregori Touglidis (Griekenland).

Er werden resoluties en besluiten aangenomen:

- Eis tot opnemen in de Bulgaarse wetgeving dat de antifascistische strijders in WO II tegen het Hitler-fascisme en voor democratie officieel erkend worden als geallieerden (i.v.m. de neiging van rechtse Bulgaarse politici om antifascisten uit te sluiten van pensioenrechten)
- Oproep aan de bij de FIR aangesloten organisaties tot deelname aan de herdenking van de 70e verjaardag van de bevrijding op 8 mei 2015. Voor die tijd zal de toorts van de FIR door deelnemende landen worden gebracht als symbool van herinnering en als…. tegen het gevaar van extreemrechts en oplaaiend fascisme.
- Veroordeling van de agressie van de neonazi partij Gouden Dageraad in Griekenland (hetgeen o.a. leidde tot de dood van de 34 jarige antifascist Pavlos Fissas) en eis tot een verbod van dergelijke neonazipartijen
- Oproep tot deelname door aangesloten organisaties aan protestmeetings op 16 maart 2014 in Riga (Letland) en 26 juli 2014 in Vaivara (Estland) tegen de geplande meetings van SS-veteranen en neofascisten.
- Veroordeling van interventie in Syrië en stopzetting van wapenleveranties en ander materiaal aan de zogenaamde "Free Syrian Army". Tegen elke inmengingen in de binnenlandse aangelegenheden van Syrië.
- Oproep aan de Hongaarse regering tot opsporing en vervolging van de aanvallers op voorzitter Vilmos Hanti in augustus 2013.

Tijdens het diner in het Panoramarestaurant op de 19e etage werden de diverse netwerken uitgebreid en discussies voortgezet.

Jan Cleton bij het graf van Georgi  Dimitroff
Jan Cleton bij het graf van Georgi Dimitroff.

Op zondagochtend namen vele gasten en delegatieleden deel aan de rondleiding door de Bulgaarse hoofdstad. Op het programma stond een bezoek aan het graf van Georgi Dimitroff, grondlegger van de definities van het antifascisme. Bij het geboortehuis van Dimitroff werden bloemen gelegd en vond een ceremonie plaats ter nagedachtenis waarbij de leden van het Uitvoerend Comité ieder op hun eigen manier onder woorden brachten "waarom Dimitroff".

Jan Cleton en zijn vrouw leggen bij het geboortehuis van Georgi Dimitroff bloemen bij het standbeeld van zijn moeder
Jan Cleton en zijn vrouw leggen bij het geboortehuis van Georgi Dimitroff bloemen bij het standbeeld van zijn moeder.

De delegaties en gasten keerden huiswaarts met de opdracht in de diverse landen en organisaties gemeenschappelijk met anderen de strijd tegen herlevend fascisme en voor behoud van de vrede uit te bouwen.


Bij het graf werden strijdliederen aangeheven.

Algemeen secretaris van de FIR, Ulrich Schneider en voorzitter Vilmos Hanti bij het graf van Georgi Dimitroff
Ulrich Schneider (algemeen secretaris) legt bloemen en een boeket namens de FIR.

Iwan Coletto
Iwan Coletto spreekt o.a. over Wilders en de islamfobie.

 

AFVN