AFVN

Fakkel van de Vrede in Nederland


FIR-fakkel in Westerbork (Video: RTVDrenthe)


FIR-fakkel bij de paus


FIR-voorzitter legt krans bij Yad Vashem

HOOGHALEN - In Herinneringscentrum Kamp Westerbork is vanmiddag de Fakkel van de Vrede aangekomen. De fakkel is een initiatief van de Internationale Federatie van Verzetsstrijders.

De fakkel gaat van land tot land om te herdenken dat het bijna 70 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Daarnaast moet de de fakkel aandacht vragen voor huidige oorlogen waar dan ook ter wereld.

Oud-voorzitter Jan de Graaf nam de fakkel namens Herinneringscentrum Kamp Westerbork in ontvangst. "Ik denk dat het belangrijk is dat we blijven herdenken en herinneren. Dit kamp getuigt van de ellende die er in de oorlog geweest is. De fakkel is een mijlpaal voor de jeugd om te zien dat we op vreedzame wijze verder moeten gaan in dit leven. Dus niet met oorlog, geweld en discriminatie," aldus De Graaf.

De tocht van de Vredesfakkel eindigt volgend jaar op 9 mei in Auschwitz. Daar wordt dan een internationale meeting gehouden met het thema: '70 jaar na dato: Nooit meer oorlog, nooit meer fascisme.' (Tekst en video: RTVDrenthe)


PERSBERICHT

Vredesfakkel bezoekt Herinneringskamp Westerbork

FIRDe voorzitter van Herinneringskamp Westerbork krijgt op zondag 27 juli een Vredesfakkel aangeboden van de FIR. Deze internationale koepel van verzetsorganisaties, partizanen, veteranen WOII in Europa en Israël en voormalige concentratiekampen laat 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog de Vredesfakkel door heel Europa reizen. Doel: de gedachte van antifascisme en vrede uitdragen. Westerbork is de eerste plek in Nederland waar de Vredesfakkel komt.

De vroegere voorzitter van het Herinneringskamp Westerbork Jan de Graaf voert om 13.30 uur op 27 juli het openingswoord bij het monument. Vertegenwoordigers van de Gemeente Midden-Drenthe en de Provincie zijn uitgenodigd.

De organisatie heeft Kamp Westerbork als eerste plek aangemerkt voor de bijeenkomst met de fakkel, omdat hier vandaan 107.000 in Nederland wonende Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsmensen werden gedeporteerd naar kampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Namens de FIR, internationale vereniging, zal Piet Schouten spreken.
Namens de AFVN, lid-organisatie van de FIR, zal Jan Cleton het woord voeren.

Het project van de Vredesfakkel staat geheel in het teken van de herdenking van 70 jaar bevrijding van het nazisme in 2015. Op 9 mei 2015 vindt in Auschwitz een Internationale Meeting plaats. Voor de tweede maal neemt een grote groep jongeren deel aan de 'Trein der Duizend' om kennis te maken met de voormalige concentratiekampen Auschwitz I en II. Op die dag zal de Vredesfakkel aankomen in Auschwitz.

De Vredesfakkel is haar reis begonnen in Sofia, Bulgarije. Na Servië, Hongarije, Israël en Vaticaanstad is deze in Nederland gearriveerd. Na Herinneringskamp Westerbork doet de Vredesfakkel diverse herdenkingsplaatsen aan: onder andere Kamp Vught , Kamp Amersfoort en het Ereveld Loenen.


Informatie voor de pers:

Piet Schouten, vicevoorzitter van de FIR, Internationale Federatie van Verzetsstrijders

06 54293580

E-mail: Woud.loper1@gmail.com


HOME