ARCHIEF

AFVN Actueel mei 2008

Anne Morelli over Tibet

“Stel vragen, vragen en nog eens vragen”, zegt ze tegen haar studenten.
Anne Morelli is historica en professor historische kritiek aan de ULB. Als auteur van Elementaire principes van oorlogspropaganda heeft ze ook een mening over de mediaheisa rond Tibet.

In de media ging het al over Darfur, Tsjaad, Kosovo. Nu gaat het allemaal over Tibet. Hoe ervaart u deze mediahypes?

Anne Morelli. Een principe van de oorlogspropaganda dat je nooit mag vergeten, is dat je moet zwijgen over de echte oorlogsmotieven: je moet die wegstoppen achter humanitaire motieven. In WO I al wilde men zogezegd alleen het toenmalige Duitse militarisme weerstaan en vochten wij voor democratie. Het derde motief was dat men een klein volk te hulp wilde schieten (de Belgen, nvdr). Die drie punten merk je ook in de hedendaagse oorlogspropaganda. In de propagandabeelden die men voor ons construeert vind je de Chinese soldaat — het militarisme — en wil men de Chinezen bijbrengen wat democratie is. En het kleine volk, de David die het opneemt tegen de grote Goliath, dat was enkele jaren terug Kosovo of Koeweit, vandaag is dat Tibet.
Een ander principe van oorlogspropaganda is dat je nooit mag spreken over de grote wereldomvattende strategieën en de economische doelstellingen, die de echte motieven voor de oorlog zijn.
De rol van de Chinese soldaat is hier een belangrijke symbolische constructie die ons dwingt tot een intellectuele afgang: aan de ene kant heb je de brave monnik, de bedelaar, de asceet met zijn gamel en aan de andere de soldaat. Voor wie kies je?

Lees verder in de anti fascist van mei 2008


ARCHIEF