ARCHIEF

AFVN Actueel 20 februari 2008

Nog een keer Heesters?

In het NOS-journaal van zondagavond 17 februari werd meegedeeld dat Johannes Heesters nog een keer in Nederland op wil treden. Ons antwoord daarop is dat we hem dan “een nog warmer welkom zullen bereiden”. Want het blijft absoluut noodzakelijk de mensheid te waarschuwen voor het nazisme/fascisme met al zijn uitwassen. Uitwassen waar Heesters deel van uitmaakte. Heesters mag dan volgens de letter van de wet geen oorlogsmisdadiger zijn, hij vergoelijkt echter wel de misdaden van het nazisme door zijn optreden tijdens deze gruwelijke periode en daarna. Hij maakte furore terwijl zijn collega’s die wel kritiek op het nazisme hadden in de concentratiekampen verdwenen; veelal letterlijk en figuurlijk. Maar niet alleen zijn collega’s ook vele andere critici van het fascistische systeem. En daarnaast verdwenen ook velen die geen andere ‘misdaad’ hadden begaan dan geboren te zijn als jood of zigeuner.

Johannes Heesters doet het nu zovele jaren later nog voorkomen alsof hij daar niet medeverantwoordelijk voor was, terwijl hij daar wel de vruchten van plukte. Hij liet zich fêteren door de nazistische top. Hij plukte, als fabriekseigenaar (gefinancierd door zijn optreden als populaire zanger), mede de financiële vruchten van de oorlogsindustrie in het nazistische Duitsland. Hij bewoonde tot tweemaal toe woningen die voorheen van joden waren geweest. En last but not least heeft hij nooit echt afstand genomen van dit verleden. Dat bleef beperkt tot enkele uitspraken waarin hij zei zich achteraf te schamen voor zijn gewraakte bezoek aan Dachau. Overigens pas nadat daar in 1978 foto’s van verschenen waren.

Ook nu dus, na zijn optreden in Amersfoort en de protesten daartegen, blijkt hij een gigantisch bord voor zijn kop te hebben door een vervolgoptreden in het vooruitzicht te stellen.
Wij zullen hem dan opnieuw een warm welkom bereiden in naam van allen die geleden hebben, en het leven gelaten hebben, onder het nazisme waar hij tegelijkertijd furore maakte!

Is het dan allemaal ‘negatief’?

Nee zeker niet. Wij hebben door onze “Heesters Raus” campagne enorm veel media-aandacht gekregen (zie ook verslag demonstratie). Onze verenigingsdoelstellingen zijn hiermee opnieuw breed onder de aandacht gebracht, met als resultaat dat eerder bijna onverenigbaar lijkende organisaties elkaar gevonden hebben in hun verzet tegen het toenemende mediabegrip voor collaborateurs met het fascisme. Dit heeft ook tot gevolg dat er een nog grotere groep antifascistische jongeren ontstaat die de fakkel “Nooit weer fascisme” van de oudere antifascisten overnemen. Metname dat maakt dat ook die laatste nog levende vervolgingsslachtoffers met een gerust gevoel hun ogen kunnen sluiten, als hun tijd gekomen is. Want als er één ding voor hen van belang is, dan is het wel dat anderen waken over hun noodgeboren doelstelling: NOOIT WEER FASCISME!

Jan Cleton
Secretaris AFVN / BvA

Voorgaande actueel over de actie Heesters Raus!

Laatste nieuws: Heesters SS Dachau


ARCHIEF