AFVN

Antifascistenbond en Federatief Joods Nederland overwegen juridische stappen
tegen gemeente Landerd

Burgemeester Bakermans onder vuur vanwege 'nazi-monument' Schaijk

23-4-2015 - Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - Landerds burgemeester Marnix Bakermans ligt onder vuur omdat op 21 februari in Schaijk een gedenksteen is onthuld voor de Duitse piloot Gerhard Rohde, die daar 70 jaar geleden verongelukte na een vliegtuigcrash. De onthulling, een initiatief van de Stichting Vier Vrijheid Schaijk (SVVS), is tegen het zere been van de belangenorganisaties AFVN (Bond van Antifascisten) en Federatief Joods Nederland en een nabestaande van een slachtoffer uit de Tweede Wereldoorlog. Zij eisen dat de burgervader het 'nazi-monument' nog voor 4 mei laat weghalen, anders ondernemen zij juridische stappen tegen de gemeente.

'Het feit dat u een monument voor een nazisoldaat hebt onthuld heeft ons zeer onaangenaam en zelfs pijnlijk getroffen', schrijft de AFVN in een brief op hoge poten aan burgemeester Bakermans. 'U heeft in de weken daarna ondanks enkele verzoeken nagelaten daarvoor een verklaring te geven. U heeft ook nagelaten nadrukkelijk afstand te nemen van het nazisme en de daden daarvan. Naar onze mening hebt u met dat alles ernstige fouten gemaakt. Dit kan ertoe leiden dat de noodzakelijk absolute afwijzing van het nazisme door uw gedrag gerelativeerd kan worden'.

'Tolerantie van nazisme'
Arthur Graaff, woordvoerder van de Antifascistenbond, stoort zich aan het feit dat hij tot op heden geen antwoord heeft ontvangen op de ingediende bezwaren. "Zelfs geen ontvangstbevestiging. De burgemeester wil niks zeggen, maar als je zo'n monument plaatst, moet je wel duidelijk uitleggen waaróm. Ik verdenk de burgemeester niet van nazistische sympathieën, maar deze daad kan wel uitgelegd worden als tolerantie van nazisme."

'Klap in het gezicht van velen'
Graaff noemt het door Bakermans en Wim Boeijen van de SVVS onthulde monument "een klap in het gezicht van velen die ernstig onder de oorlog hebben geleden als gevolg van de daden van piloten zoals degene die is neergestort in Schaijk. Hij diende Hitler, is in diens dienst gestorven, met een hakenkruis op zijn borst."

'Onwettig en een burgemeester onwaardig'
AFVN en ook Federatief Joods Nederland, het kerkgenootschapje van de Amsterdamse advocaat Herman Loonstein, menen dat de plaatsing van het monument in het Schaijkse bos onwettig is. 'De Nederlandse staat is officieel tegenstander van de terroristische leer van het nazisme, en heeft dat nooit teruggenomen', staat in de brief aan de burgemeester te lezen. 'Diverse uitingen van het nazisme zijn dan ook nog steeds officieel verboden. Geen enkele overheid in Nederland heeft, voor zover ons bekend, monumenten voor nazi's opgericht of onthuld. U conformeert zich daar helaas niet aan. Mocht u menen dat uw daden niet onwettig zijn, dan kunnen wij in ieder geval stellen dat wij deze moreel te veroordelen achten en een burgemeester onwaardig'.

Juridische stappen
Wanneer de burgemeester het monument niet voor dodenherdenking 4 mei laat weghalen, overwegen de belangenorganisaties juridische stappen tegen de gemeente. "Dat zou zomaar kunnen", zegt Graaff strijdvaardig. "Het betreft hier immers een onrechtmatige daad. Het kan niet dat een lagere overheid opeens beslist dat nazisme-uitingen zijn toegestaan."

De protesterende organisaties stellen ook nog een andere oplossing voor. Arthur Graaff: "De burgemeester zou het voortbestaan van het monument kunnen laten afhangen van het oordeel van mevrouw Chelly Meijer uit Oss, die in de oorlog in Schaijk zat ondergedoken. Dan lijdt hij geen gezichtsverlies."

'Wij laten de herdenking niet claimen'
"Ik heb eigenlijk niet de behoefte om hier via de media op te reageren", zegt burgemeester Marnix Bakermans, die de verongelukte Duitse piloot tijdens de herdenking op 21 februari een soort marionet van een verkeerd regime noemde. "Deze mensen krijgen, net als iedereen, netjes antwoord op hun brief. "Laat ik in ieder geval stellen dat wij de herdenking niet laten claimen door welke groepering dan ook. Dit monument staat bovendien volledig los van de dodenherdenking van 4 mei."

Wim Boeijen: 'Je moet alles laten zien aan de gemeenschap'
Op de Udensedreef in Schaijk werd zaterdag 21 februari de omstreden gedenksteen onthuld voor de Duitse piloot Gerhard Rohde, die daar 70 jaar geleden verongelukte na een vliegtuigcrash. De onthulling door burgemeester Marnix Bakermans en Wim Boeijen van de Stichting Vier Vrijheid Schaijk (SVVS), stond eigenlijk gepland op 4 mei vorig jaar, maar die ceremonie werd door de gemeente Landerd op het laatste moment afgeblazen na een protestmailtje van Federatief Joods Nederland (FJN).

Wim Boeijen blijft achter de onthulling van het monument staan. "Er zijn in de Tweede Wereldoorlog zes vliegtuigcrashes geweest in Landerd, vijf van de geallieerden en één van een Duitse piloot. Wij willen een compleet beeld schetsen en daarom alle zes punten markeren met een plaquette. In een oorlog zijn er twee strijdende partijen en wij vinden als SVVS dat je álles moet laten zien aan de gemeenschap. Dan kun je het Duitse ongeluk niet ongemoeid laten."


Wat vindt U ervan?
Op de website van Arenalokaal.nl kunt U met ja of nee stemmen op de stelling:
De gedenksteen voor de Duitse piloot in Schaijk moet blijven.


Stuur ook een protestbrief naar de burgemeester van Landerd, Marnix Bakermans