AFVN

Complimenten voor nieuw monument onderduikgevers

Persbericht

27-03-2015 - De AFVN feliciteert de oprichters van het monument en het herinneringscentrum Kamp Amersfoort met de oprichting van een monument voor onderduikgevers op 27 maart 2015.
Volgens het NIOD ging het uiteindelijk om 350.000 onderduikers na de Spoorwegstaking in september 1944. Zij werden geholpen door naar schatting 700.000 anderen en een miljoen 'goede' vaderlanders.

Dat getal is door geen enkel bezet land geëvenaard en het maakt Nederlanders uniek. Uniek is, dat Nederlanders relatief verreweg het grootste aantal onderscheidingen van Yad Vashem heeft ontvangen voor het redden van Joden door hen te laten onderduiken. Van de 24.000 onderscheidingen zijn er tot nu toe – de teller loopt nog – één vijfde oftewel 5.300 naar Nederlanders gegaan. In geen ander bezet land is er ooit tegen de Jodenvervolging gestaakt.

Het is van groot belang, dat vooral de goede daden van onze vaders, moeders, grootvaders en -moeders worden herinnerd en aan onze kinderen worden doorgegeven.

Namens het bestuur van de AFVN, voorzitter prof. dr. K. van der Pijl, secretaris H. van Kasbergen, penningmeester P. Schouten, A. Graaff, woordvoerder.


Het monument is gemaakt door kunstenaar Eric Claus en is geplaatst op het terrein van Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan te Leusden.