AFVN

Groningen erkent grote offer communisten in WO2

door Arthur Graaff

GRONINGEN, 10-12-2015
Na decennia heeft de gemeente Groningen ruimhartig het communistisch verzet uit de oorlog erkend. Dat bleek uit de rede die burgemeester Peter den Oudsten woensdag tijdens een bijzondere herdenking in de stad hield.

De burgemeester nam deel aan de eerste algemene herdenking van de vermoorde communisten uit Groningen. Onder zijn gehoor waren onder meer kinderen en kleinkinderen van de verzetsmensen.

Woensdag vond eerst een kranslegging plaats bij de plaquette van de communistenleider en CPN-raadslid Johan Swint, vermoord op 1 januari 1944, als represaille tegen een dodelijke aanslag door het Gronings verzet.
Die kranslegging gebeurde door Ria Stal, Swints kleindochter, en door de burgemeester in aanwezigheid van familieleden, raadsleden en anderen.

De bijeenkomsten werden mede georganiseerd door schrijver en historicus Ruud Weijdeveld, auteur van het vorig jaar verschenen ‘Communistisch verzet in Groningen’. Voor zijn werk had de burgemeester niets dan lof.

Daarna volgde in het nabije Treslinghuis in de Oosterparkwijk een serie lezingen. De burgemeester erkende in zijn toespraak dat er te lang gezwegen was over het grote offer van de communisten, en somde op waarom hun rol decennialang weggemoffeld werd.

Swint geldt als symbool van het krachtige communistische verzet in Groningen. Hij werd in de oudejaarsnacht van 1943 op 1944 vermoord door de nazi-Duitsers. Swints kleinzoon professor Lucas Stal zei tijdens de herdenking: “Het is goed dat we dit herdenken, dat we de opofferingen niet vergeten. Het kan ook zomaar weer voor de deur staan, ik vind het belangrijk dat dat goed duidelijk wordt”. Hij voegde er na afloop aan toe nog steeds communist te zijn.

Schrijver Ruud Weijdeveld wees in zijn toespraak op de rol van de wijk: “Het communistisch verzet was een arbeidersverzet, en dat was met name in de Oosterparkwijk en oud-Indische buurt sterk geworteld. Dus heel veel slachtoffers kwamen juist uit deze twee buurten”.

Weijdeveld wees ook op de vluchtelingenproblematiek. “Het is natuurlijk toch zo dat waar de verzetsmensen voor streden, gelijkheid en tegen uitsluiting en discriminatie, dat zijn natuurlijk allemaal vraagstukken die in onze tijd ook spelen. De discussie van nu, over het asielbeleid en vluchtelingen, kan je daar toch niet los van zien in mijn ogen”, zo eindigde Weijdeveld.

Sprekers op de herdenking waren verder onderwijzer GeertJan Herder, kleinzoon van de bekende, in concentratiekamp Buchenwald omgekomen Groningse CPN-voorman en raadslid Geert Sterringa, en Nascha Tschmelitz, kleindochter van de geëxecuteerde communistische verzetsman Jo Wagenaar.