ARCHIEF

AFVN Actueel, 26 oktober 2010

Toevallige actie van huidige schooldirecteur Hannie Schaftschool Haarlem?

In De Stentor lazen we onder de Kop "Fors verzet afschaffen schoolnaam" dat er fors verzet is ontstaan tegen de plannen van de directie van de Haarlemse basisschool Hannie Schaft om de school een andere naam te geven. Volgens directeur Anita Snoek niet omdat ze iets tegen de naam Hannie Schaft heeft maar omdat de school "een nieuwe start wil maken".

Freek van Schie van het Haarlemse verzetsmuseum reageert daarop met "De Anne Frankschool in Amsterdam ga je toch ook niet zomaar van naam veranderen?"

Uiteraard zal niemand (met uitzondering van neo-nazi's en andere holocaust-ontkenners) het in zijn/haar hoofd halen om iets dergelijks bij een Anne Frankschool te flikken. Lees verder...

Anne Frank is wereldwijd het symbool geworden van de Jodenvervolging door de nazi’s en de Holocaust. De voorlichting op de scholen over Anne Frank en de Jodenvervolging is zelfs zo goed geweest dat als je aan de jeugd vraagt waar de Tweede Wereldoorlog om ging ze meestal “de Holocaust” als antwoord geven. Uiteraard is de moord op 6 miljoen joden een gruwelijk gegeven. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er ongeveer 60 miljoen mensen om het leven gekomen, waarvan het overgrote deel bestond uit Sovjetburgers. Tijdens de Koude Oorlog is men echter druk doende geweest de rol van dat volk uit te wissen of te vervalsen. Nog bijna dagelijks worden wij overspoeld met zogenaamde wandaden van het Bolsjewisme. Maar dat is schijnbaar nog niet genoeg, nu moet ook de naam van de jonge communistische verzetsheldin, die Hannie Schaft was, uitgewist worden. En dat noemt men dan eufemistisch “een nieuwe start maken”. Wij noemen dat gewoon op een onaanvaardbare manier herschrijven van de geschiedenis. En wij protesteren daar dan ook ten sterkste tegen en pleiten voor instandhouding van de benaming Hannie Schaftschool!

Het bestuur van de AFVN / Bond van antifascisten

Zie ook wat de Stichting Nationale Hannie Schaft-Herdenking over de school schrijft


LAATSTE NIEUWS

Zeer snel nadat bovenstaand artikel op deze website geplaatst was hoorden wij op de radio dat de naam van de Hannie Schaftschool in Haarlem niet gewijzigd gaat worden. Op Teletekst lazen we dat dit vanwege het grote aantal reacties uit het land was, die vrijwel alle vroegen om de naam Hannie Schaftschool te handhaven. Wij zijn bijzonder blij dat dit resultaat behaald is, zelfs al voordat de berichtgeving via onze website echt effect heeft kunnen bewerkstelligen. Applaus voor al die mensen die hun mening richting de schooldirectie kenbaar hebben gemaakt.


ARCHIEF