AFVN

Herdenking en viering 70 jaar bevrijding van het Hitlerfascisme

Hamburg 8-10 mei 2015

Door Piet Schouten

Op uitnodiging van de VVN/BdA ben ik als vicevoorzitter van de FIR en als vertegenwoordiger van de AFVN naar Hamburg gereisd voor de viering van 70 jaar bevrijding van het Hitlerfascisme. Onder de verzamelnaam Bündnis Hamburg is daar een brede,permanente organisatie van antifascisme tot stand gebracht, welke we als voorbeeld kunnen nemen in eigen land!

DKP Hamburg, die Linke Hamburg, SPD vertegenwoordiging Neuengamme, Sinti und Roma, jüdische Gemeinschaft Hamburg, AFA, e.v.a.

Toespraak Piet in Uni - Opening Tentoonstelling Verzet in Europa tijdens WOII. Het paneel uit Nederland met de Dokwerker trok veel belangstelling.

De avond werd afgewisseld door een kameraad van de VVN met muzikale intermezzo's, de bekende 'Moorsoldaten' o.a. bracht de toeschouwers ertoe luid mee te zingen.

Afgelopen vrijdag ben ik aangekomen in Hamburg (per vliegtuig vanwege de machinistenstaking). Ik werd gastvrij ontvangen door iemand van de Duitse vereniging van vervolgden van het naziregime (VVN) en maakte al snel kennis met de andere buitenlandse gasten. Zo waren daar Jacques Lewkowicz en Nicole Barbier (op hoge leeftijd beiden) van de UJRE, (Union des Juifs pour la Résistance et l 'Entreaide) de joodse verzetsorganisatie (gelieerd met de PCF) en met Ruth Stender. Haar beide ooms (verzetslieden en lid van de KPD) zijn gemarteld en gedood door de Gestapo en SS. Ze is Engelse, omdat haar Duitse vader met een Engelse vrouw getrouwd was en zodoende in Groot Brittannië opgegroeid is en nog steeds woont. Ruth publiceert in juni haar boek hierover. In de Universiteit heb ik de tentoonstelling over het verzet in Europa geopend met een speech . We werden steeds op alle plekken aangekondigd. Na afloop werd ik gewoon stil van de enorme mensenmassa georganiseerd door Bündnis Hamburg, een samenwerkingsverband van de VVN, de DKP , die Linke, de Kerken, de AFA (autonomen), joodse en maatschappelijke organisaties, Roma en Sinti, dwangarbeiders, etc.etc. Met leuzen (Nie wieder Krieg, nie wieder Faschismus!) trokken we door Hamburg langs voormalige nazi-bolkwerken. De Hamburgse bevolking was en groot deel tegen Hitler. De nazi's hadden daarom een extra grote gevangenis gebouwd, zoals de beruchte Gestapo gevangenis waar vele Duitse antifascisten ondervraagd en gemarteld werden. Vele antifascistische Duitsers in het verzet en betrokken bij hulp aan onderduiking of sabotage verloren het leven. Iets waarover men weinig verneemt in Nederland. Van de kilometerslange stoet kreeg ik kippenvel!

Bella Ciao en de Internationale werden voluit meegezongen door de menigte.

De Tag der Befreiung (2) Zaterdag:

Zaterdag was der Tag der Befreiung, waar ik weer net als Jacques een toespraak gehouden heb. Er was volop muziek, forums, stands en catering. Ondertussen was er ook een Russische veteraan aangekomen. De bevrijding van het nazi-juk van Europa en in het bijzonder Duitsland door het Rode Leger - tot in Berlijn - werd vele malen toegejuicht. Ook werd in de toespraak van o.a. Cornelia Werth gewezen op een herhaling en revival van krachten die hun kans zien in een groot Europa (Duitsland als sterkste economie) onder controle van het financierskapitaal en de nog altijd aanwezig nationalistische, chauvinistische geest. Vooral na de annexatie van de antifascistische DDR is de hoogmoedswaanzin weer toegenomen. In Duitsland zijn opnieuw krachten die niet terugdeinzen voor oorlog en fascisme. Dit wordt volledig onderschat! Door diverse sprekers werd gewezen op de levensgevaarlijke provocaties van de NAVO en escalatie aan de grens met de Russische Federatie. Het regime in Kiev werd scherp veroordeeld.

Toespraak bij de opening (in het Duits) zie Bijlage.

De vele aankondigingen dat AFVN en FIR er was, samen met de UJRE en Ruth Stender en applaus gaven aan dat de internationalistische verbondenheid groot is.

Zondag 10 mei. Herdenking en kranslegging op het Ehrenhain Hamburgischer Widerstandskämpfer op de gigantische begraafplaats Ohlsdorf.

Met respect en bewondering denk ik terug aan Ruth Stender die op het ereveld haar beide ooms (KPD en verzetslieden) en hun gedode kameraden geëerd heeft met twee maal een toespraak met een oproep tot waakzaamheid dat zoiets nooit meer mag voorkomen.

De Auschwitz overlevende Esther Bejarano bekend van het Mädchenorchesters von Auschwitz). jaar' hield een toespraak bij het Monument nabij de aula van het Ehrenhain.

Nooit weer fascisme, nooit weer oorlog!

Ik ben diep onder de indruk van alles, vooral de goede zorgen, hotel, lunches, diners, taxi en ook nog de vliegtickets die vergoed werden. Als buitenlandse gasten kregen we diverse malen een dankwoord voor onze bijdragen. Met allen zal ik goede contacten onderhouden, vooral met Jacques en Nicole. Ik stuur je t.z.t. de foto's. De Duitse vrienden hebben er meer dan 400 gemaakt!

Als buitenlandse gasten danken we Cornelia Kerth, Andrea Krieger, Max en al die mensen van de VVN die zich voor meer dan 100% ingezet hebben voor deze gedenkdagen en ons de gastvrijheid gaven met hotels, taxi´s en goede zorgen!


Esther Bejarano

Fest der Befreiung

Vor 70 Jahren wurden nicht nur die Überlebenden des Nazi-Terrors befreit, sondern die ganze Gesellschaft. Wir wollen gemeinsam diesen Jahrestag der Befreiung feiern mit einem vielseitigen Kulturprogramm, politische Gespräche, Lesungen und Informationen gegen alle Schlussstrich-Bestrebungen und für den gemeinsamen Kampf für Frieden und Menschlichkeit.

Veranstalterin: Hamburger Bündnis "8. Mai 2015"

Ort: Hamburger Wallanlagen (Nähe U-Bahnhof "St. Pauli" / Minigolfanlage)

Tag der Befreiung (pdf)

Bühnenprogramm Beginn

14:00 Uhr David Rovics US amamerik anischer, antifaschistischer Singer / Songwriter
14:20 Uhr " Frauen aus dem Widerstand" Lesung
14:20 Schenzer & Wilke Polit Folk
14:50 Uhr M0rgenröte der Menschheit / Hoffnung der Befreiten u. a. mit einer Lesung von
Sylvia Wempner und Rolf Becker
14:40 Uhr Cafe Royal Salonorchester Gypsy Swing & Caféhausmusik
16:05 Uhr Befreiung & Befreier inkl. Internationaler Gäste: Ruth Barriff, geb. Stender (GB) Jacques Lewkowicz (F) Piet Schouten (NL)
16:40One Step Ahead Rap aus Steilshoop
17:05 Uhr Bestrafung der Täter / Entschädigung der Opfer
17:30 Uhr Überleben im Exil
18:00 Uhr Resistencia lateinamerikanische Folkloregruppe
18:25 Uhr Die Vernichtung des Faschismus mit seinen Wurzeln / Die Schaffung einer neuen Welt des Friedens und der Freiheit
19:20 Uhr Duo Sokugayu Lieder nach Texten von Erich Mühsam
20:00 Uhr Oma Körner Band Polit-Comedy und Folk-Punk-Pop
21:00 Uhr Surfits Ska Punk
Ende 22:00 Uhr