ARCHIEF

AFVN Actueel, Actueel 21 oktober 2006

DE DAG DAT HABEAS CORPUS STIERF EN DE
VERENIGDE STATEN EEN DICTATUUR WERDEN

Dinsdag 17 oktober 2006, precies 135 jaar nadat de toenmalige Amerikaanse President Ulysses S. Grant habeas corpus opschortte om de Ku Kux Clan aan te kunnen pakken, ondertekende George W. Bush de Military Commissions Act 2006.

Deze wet geeft Bush het recht mensen die volgens hem steun geven aan vijandelijkheden jegens de Verenigde Staten (unlawful enemy combatants), burger van de VS of niet, voor onbepaalde tijd op te sluiten en voor militaire commissies te berechten waar ze minder rechten hebben dan in gewone rechtbanken. In de Military Commissions Act wordt de militaire tribunalen het gebruik van ‘afgedwongen bewijs’ – door marteling verkregen bewijs - toegestaan. Daarnaast wordt in deze wet foltering gelegaliseerd en Amerikaanse functionarissen die verantwoordelijk zijn voor foltering van gevangenen vrijgesteld van strafvervolging. De Military Commissions Act maakt de gebruikte foltertechnieken, bijvoorbeeld de folteringen in Abu Ghraib, wettelijk!

Bij ondertekening zei Bush dat de wet “mensenlevens zal redden”. Bush meest cynische opmerking tijdens de ondertekening van de nieuwe wet was wel dat hij deze wet in nagedachtenis van de slachtoffers van 11 September 2001 ondertekende. In werkelijkheid heeft deze wet natuurlijk niets te maken met de duizenden onschuldige slachtoffers van 9/11 of het straffen van de verantwoordelijken van deze massamoord.

De meest heilige rechtsprincipes kunnen van nu af met voeten worden getreden. Veel rechtsprincipes worden door de Military Commissions Act overboord gegooid. Met bovenaan de lijst: het recht om niet gevangen te worden gezet zonder proces of het recht om zich te verdedigen (habeas corpus). Daarom mogen we de VS vanaf nu een dictatuur noemen.

Meer over dit onderwerp in de komende Anti Fascist die 23 november verschijnt.

Jan Cleton
Secretaris AFVN / BvA

Engelstalige (NL-ondertiteling) video over de ondertekening van de MCA.


ARCHIEF