AFVN

Nationaal Comité 4 en 5 mei ook tegen nazimonument Schaijk

AMSTERDAM, 1-05-2015 - Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ook tegen het monument voor een gevallen nazisoldaat in Schaijk (N-Br). Dat heeft directeur Jan van Kooten vandaag verklaard op een vraag van der AFVN-Bond van Antifascisten. De bond voert actie om het monument voor een Luftwaffepiloot, in februari onthuld door de burgemeester, te laten verdwijnen.

Volgens Van Kooten huldigt het Nationaal Comité al langer de opvatting, dat er in Nederland in verband met de Tweede Wereldoorlog alleen maar Nederlandse slachtoffers herdacht dienen te worden, en geen daders. Van Kooten zegt ook het zeer te betreuren dat er nu door deze discussie opnieuw onrust rond 4 mei ontstaat, wat het comité uitdrukkelijk tracht te vermijden. Hij benadrukt dat zijn comité overigens geen zeggenschap over gemeenten heeft.

Al eerder hebben 11 organisaties hun steun voor de AFVN uitgesproken bij het protest tegen dit monument. Daaronder het Comité International de Dachau, de Fédération Internationale des Résistants, een Europese koepel van verzetsorgansiaties uit 26 landen, en de VVN-BvA, de Duitse zustervereniging van de AFVN.

Woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN is erg blij met de verklaring van het Comité: "Deze opstelling is niet nieuw, want zo heeft het comité ook een bijgedragen aan het oplossen van de zaak-Vorden, waar nota bene op 4 mei graven van 10 nazisoldaten werden herdacht, en waar de plaatselijke burgemeester aan mee wilde doen. Dat is gelukkig voorkomen. In Schaijk hebben goed bedoelende burgers de nadruk willen leggen op de gruwelijkheden van de oorlog, maar op de verkeerde manier. De burgemeester van Landerd, Marnix Bakermans, wilde vorig jaar al dit monument onthullen, ook nog op 4 mei, waar toen Federatief Joods Nederland protest tegen aantekende waardoor het werd afgeblazen. Dat het omstreden is, was dus al op voorhand duidelijk en toch heeft de burgemeester dit doorgezet. Hij wil ook niet met ons in gesprek. Volkomen onnodig provocerend allemaal en heel onverstandig."

De Amsterdamse filosoof dr Rik Peels verklaarde gisteren in EenVandaag, dat ook hij een voorstander is van een dodenherdenking van uitsluitend Nederlandse slachtoffers van WO2, zonder daders.

'Theater Na de Dam'

De groep 'Theater Na de Dam', die elk jaar op 4 mei na de Dodenherdenking een voorstelling organiseert over 4 mei, heeft ook verklaard dat concentratie op alleen Nederlandse slachtoffers uit WO2 nodig is, omdat anders de herdenking onduidelijk wordt. Dit jaar organiseren zij in heel Nederland op 4 mei om 21 uur meer dan 50 voorstellingen.

'Theater Na de Dam' is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. Zij maken zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de dodenherdenking. Niet alleen komt volgens hen de Tweede Wereldoorlog steeds verder van de huidige generaties af te staan, ook is het karakter van de herdenking algemeen en abstract geworden.

Debat over WO2 in Hilversum

AFVN-woordvoerder Arthur Graaff debatteert zaterdag over WO2 in Hilversum met dr Chris van der Heijden, die hij als zijn ideologische tegenpool beschouwt. Volgens Graaff heeft Van der Heijden in zijn zeer populaire boek 'Grijs verleden' opzettelijk geen aandacht geschonken aan de 'enorme prestaties' van het Nederlands verzet in de oorlog en de rol van de bezetter vergoelijkt, en zo bijgedragen aan verwarring en vervaging van de herdenking. Zijn boek beleefde 10 drukken.

Graaff: "Nergens in bezet Europa zijn zoveel mensen - 350.000, de hele stad Utrecht - ondergedoken als in Nederland. In geen enkel bezet land is er een proteststaking tegen de Jodenvervolging geweest. En geen enkel land heeft zoveel Israëlische onderscheidingen ontvangen als Nederland. En wie kent tante Truus Wijsmuller-Meijer nog, de grootste Jodenredster van Nederland, die persoonlijk in Wenen ging onderhandelen met het nazimonster Eichmann, en die zo 600 Joodse kinderen loskreeg? In dat boek komt haar naam niet eens vóór! Die van de meeste andere grote verzetsmensen overigens ook niet, zoals ds. Slomp, die de onderduik organiseerde, of Johannes Post die in één zin afgedaan wordt. Dat heeft Van der Heijen dus allemaal van tafel geveegd en dat is een schande. Hij dient in dit jubileumjaar van de bevrijding dat boek terug te nemen of het uitvoerig aan te passen", meent Graaff.

Het debat start zaterdag 2 mei 2015 om 14:00 uur, in Museum Hilversum, Kerkbrink, Hilversum.