AFVN

'OEKRAÏNE GLIJDT VERDER AF'

18 december 2015 - Het verbod van de Communistische Partij van Oekraine is een flagrante schending van de vrijheid van meningsuiting en het recht van vereniging en dient terstond te worden teruggedraaid. Dat zegt Amnesty International in reactie op de rechterlijke uitspraak deze week in Kiev, die leidt tot een verbod op deelname aan verkiezingen door deze partij.

SP-senator Tiny Kox, voorzitter van de linkse fractie in de Raad van Europa, steunt de oproep van Amnesty International: "Het is diep triest dat Oekraine steeds verder afglijdt waar het gaat om respect van fundamentele rechten. Die rechten, waaronder het recht op vrije meningsuiting en op vereniging en vergadering worden in het Europese Verdrag over de Rechten van de Mens gegarandeerd. Oekraine heeft zich als lidstaat van de Raad van Europa daaraan te houden maar maakt er steeds meer een potje van."

Kox is van oordeel dat andere lidstaten moeten protesteren tegen die gevaarlijke ontwikkeling in Oekraine. Op verzoek van Kox heeft de parlementaire assemblee van de Raad van Europa de wetgeving waarop het rechterlijke vonnis van deze week gebaseerd is, voor een beoordeling voorgelegd aan de Commissie van Venetie, het prestigieuze juridische expertcomite van de Raad van Europa. Kox gaat ervan uit dat de commissie uiterst kritisch zal oordelen over de wetgeving die inmiddels door parlement en president van Oekraine is goedgekeurd.

Lees ook: Felle kritiek op verbod communistische partij in Oekraïne