AFVN

Schilderswijk Den Haag: consequent en dodelijk politiegeweld

2 juli 2015 - Mitch Henriquez, de man uit Aruba die zaterdagavond overleed nadat hij door de Haagse politie was opgepakt, kwam om het leven door verstikking. Dat blijkt uit de autopsie. Er loopt een onderzoek tegen de agenten die betrokken waren bij de arrestatie. Ondertussen is het al drie nachten onrustig in de Haagse Schilderswijk. En dat is geen toeval.

Dat Mitch Henriquez stierf door een acuut zuurstoftekort, is niet bepaald een verrassing. Wie de amateurbeelden bekijkt van de arrestatie, ziet duidelijk hoe de Arubaan op de grond ligt terwijl verschillende agenten boven op hem zitten. Op een bepaald moment drukt een agent ook een knie in de hals van Henriquez.

Verder is op de beelden te zien hoe Henriquez reeds bewusteloos is wanneer de agenten hem in het politiebusje werken. Het stond in schril contrast met de eerste verklaring van de politiediensten. Die beweerden dat Henriquez onderweg naar het politiekantoor onwel was geworden.

Wat ook niet te rijmen viel met de verklaring van de politie: een foto die opdook van Henriquez in het ziekenhuis. Op de foto is een comateuze man te zien, met een erg opgezwollen en toegetakeld gezicht.

En gisteren was er dus de lijkschouwing, waaruit blijkt dat Henriquez wel degelijk gestorven is door acuut zuurstoftekort. De vijf agenten die betrokken waren bij de arrestatie zijn nu op non-actief gezet en in verdenking gesteld.

Garner

De zaak Henriquez doet sterk denken aan de dood van Eric Garner in de VS. Ook Eric Garner werd tijdens zijn arrestatie in een greep gehouden waarbij veel druk werd uitgeoefend op zijn borst en hals. Alvorens hij het bewustzijn verloor, zei Garner nog: "I can't breathe". Het waren zijn laatste woorden.

Net zoals de dood van Garner in de VS, lokt uit ook de dood van Henriquez veel protest uit. De Schilderswijk in Den Haag is reeds enkele dagen het toneel van protest en rellen. Daarbij gaat het er hard aan toe. Vannacht loste de politie zelfs waarschuwingsschoten richting manifestanten.

Consequent geweld

Dat het uitgerekend in de Haagse Schilderwijk tot schermutselingen komt is geen toeval. Bewoners in de wijk klagen reeds lang over het eigengereide, agressieve en racistische optreden van de politie in de wijk.

Wat Henriquez overkwam lijkt inderdaad niet de uitzondering, maar eerder de regel te zijn. Ook bij dit incident in de Schilderswijk trad de politie heel agressief op, inclusief wurggreep op de arrestant:

Soortgelijk gedrag vertoonde de Haagse politie hier:

En dat de Nederlandse politie een probleem heeft met racisme, blijkt onder meer uit dit filmpje:

Dat het op een dag tot hevige rellen zou komen in de Schilderswijk stond dus eigenlijk in de sterren geschreven. Het politiegeweld en racisme in de wijk werden reeds eerder aangeklaagd. Het was wachten op een dramatisch incident dat de lont aan het kruitvat zou zijn. Dat incident is er nu.

Thomas Decreus