AFVN Actueel 20 februari 2008

Oorlogsverleden Heesters is nu wereldwijd bekend

Bijna 100 oud-verzetstrijders, anti-fascisten en jonge communisten hebben op zaterdag 16 februari gedemonstreerd tegen het concert in de Amersfoortse Flint van de nazi-collaborateur Johannes Heesters. Het was de climax van een week waarin het Comité Heesters Raus en de AFVN rijkelijk de kans kregen in de media om het foute oorlogsverleden van Heesters in beeld te brengen. Niet alleen de regionale en landelijke pers had interesse, ook veel mediaorganisaties uit het buitenland wilden informatie, interviews en beeldmateriaal. Ook bij de Flint was er enorm veel pers. Overal rond het plein stonden reportagewagens en de woordvoerders van de organisatie maakten overuren. Het succes in de media van de anti-Heesters campagne, dat sinds vele jaren onovertroffen was, ging samen op met een demonstratie die strijdbaar en emotioneel was. Vooral het optreden van de AFVN-voorzitster Celine van de Hoek (88), zelf een overlevende van Auschwitz, maakte veel indruk. Spandoeken met teksten als “Mijn grootvader zat ook in Dachau” en “Nooit meer Fascisme”, afgewisseld met fakkels, begroetten de bezoekers van het Heesters-concert die lang in de kou moesten staan omdat de theaterdirectie zo ongeveer de staat van beleg had uitgeroepen en het paspoort of rijbewijs van alle bezoekers, samen met hun toegangskaartje ging kopiëren.

Weliswaar is er geen poging gedaan om het concert binnen te verstoren, maar door de veiligheidsmaatregelen begon Heesters wel een half uur later en was er een enorme toestand bij de ingang met slechts één detectiepoortje, visitatie en zenuwachtige beveiligingsfunctionarissen. Van een relaxed avondje theater of een feestje zoals de lieden achter Heesters in gedachte hadden was zeker voor aanvang weinig te merken. Heesters kon zijn concert geven, maar van enig extra eerbetoon was geen sprake. Er was geen lintje en ook geen erepenning van de Gemeente Amersfoort, wat zeker een mogelijkheid was geweest als de protesten niet zo fel en breed gedragen waren geweest. De gemeente gaf wel steun aan het tegenconcert in de St. Aegten Kapel waar de Leo Smit Stichting composities speelde van joodse componisten die door de Nazi’s werden vermoord. Dit concert werd door 125 mensen bezocht.

Bij de Flint kwam ook een groepjes neofascisten opdagen die van plan waren om de actievoerders aan te vallen. Na wat provocaties greep de politie, die in grote getale aanwezig was, in en de extreem- rechtse Heesters-supporters werden afgevoerd. De demonstratie werd afgesloten met anti-ascistische liederen gezongen door het koor van de CJB en de Nijmeegse zanger Raoul Tan Buru. Leden van het Comité Heesters Raus dankten de aanwezigen voor hun komst en gaven nog een keer aan dat het optreden van Heesters in Amersfoort, een paar kilometer van Kamp Amersfoort, nooit door had mogen gaan. Amersfoort zal het concert van Heesters niet snel vergeten en er zal zeker nog een politieke nasleep volgen. Het doel van de anti-Heesters campagne, steun geven aan de slachtoffers van het fascisme en bekendheid geven aan het opportunistische oorlogsverleden van de Nazivriend Heesters is zonder meer gehaald. Het standpunt waar mee de actie begon is niet veranderd; “Nooit weer fascisme”, “Geen podium voor nazi-collaborateurs!”

Bert Bakkenes