ARCHIEF

AFVN Actueel, 20 april 2005
Antifascisme toen en nu

Op maandag 2 mei organiseert AFVN/BvA in het kader van 60 jaar bevrijding een openbare avond in Wageningen onder het motto "Antifascisme toen en nu".

Het programma ziet er waarschijnlijk als volgt uit:
1. Opening (met o.a. uitleg over het thema van de avond)
2. Projectie van de AFVN-video "Fascisme is rampzalig, altijd en voor iedereen".
3. Oud-verzetsstrijder Jan Vlietman vertelt over de antifascistische strijd tussen 1933 en 1945
4. Mogelijkheid tot vragen stellen aan Jan Vlietman
5. Pauze
6. Was het fascisme verslagen in 1945? Draagt de EU grondwet bij aan een verdere fascisering van de maatschappij? Waarom willen ze Bevrijdingsdag omdopen tot de "Dag van Vrijheid en Democratie"? Het standpunt van de AFVN, met aansluitend discussie.
 
Wij denken dat deze avond een tegenwicht kan en moet bieden aan het neo-liberalistische geweld. Balkenende noemde, tijdens zijn toespraak in de Reichtstag in Berlijn, von Stauffenberg (de man die in 1944 een aanslag op Hitler wilde plegen) "de grondlegger van de Europese gedachte". Daarmee verwoordde hij volgens ons de gedachtegang van het Europese grootkapitaal. Tijdens zijn toespraak in de Knesset, het parlement van Israël, zei Balkenende dat het antifascistische verzet in de periode 1940-1945 in Nederland niet veel voorstelde. Hij heeft blijkbaar nooit de betekenis van de Februaristaking begrepen. En van deze man moeten we een Europese grondwet aannemen? Deze man wil ons normen en waarden opleggen?
 
Als U er net als wij van overtuigd bent dat het fascisme niet werkelijk verslagen is, dat er weer een sterk antifascistisch verzet tegen dit neo-liberale beleid - dat steeds meer neo-fascistische trekken gaat vertonen - moet komen...
Help ons dan, door uw aanwezigheid en discussiebijdragen, van deze avond een symbool van antifascistische eenheid te maken.

De avond begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.
Plaats: de Wielewaag, Stationsstraat 32, Wageningen.
Vlak bij het busstation. Volop gratis parkeergelegenheid op het parkeerterrein aan de naastgelegen Gerdestraat.


ARCHIEF