ARCHIEF

AFVN Actueel, 30 mei 2005

De EU-grondwet ja-campagne: gewoon zielig

Afgelopen vrijdagavond ook naar NOVA gekeken? Wat een armoede hè?
Zowel de voor- als de tegenstanders wisten niet verder te komen dan elkaar aan te vallen, zonder argumenten te gebruiken over de inhoud van de EU-grondwet.

Dat de voorstanders niet over argumenten beschikken die de arbeidersklasse aanspreken, dat wisten we al. Maar dat de tegenstanders van deze grondwet ook geen zinnige argumenten konden aandragen, dat viel ons vies tegen. Zou die bedreiging van Wouter Bos, dat de SP in deze discussie aantoont niet Regierungsfähig te zijn, dan toch invloed hebben? Wil de SP zo graag regeren na 2007? Zo graag, dat ze inbinden in de discussie over de EU-grondwet?

Of was het gewoon toeval, slechts veroorzaakt door de hernia-aanval van Marijnissen.
Als het uitvallen van de belangrijkste woordvoerder van de SP dit tot gevolg heeft, dan geeft dat ons weinig vertrouwen in de toekomst aangaande de SP.

Voorlopig begint het er echter angstwekkend op te lijken dat de SP dezelfde weg volgt als de SDAP richting PvdA. Oftewel langs populistische weg richting reformisme, om te eindigen als de partij van ING-commissarissen zoals Wim Kok.

Dezelfde Wim Kok die we nu via de belastinggesubsidieerde EU-STER-spots vaker horen dan ooit tevoren. Direct gevolgd door Wim Duissenberg, ook zo’n socialist. En daarna weer gevolgd door Wim Kok. En direct daarna weer door zo’n zogenaamde vertegenwoordiger van de arbeidersklasse. Opvallend daarbij is dat rechts het vuile werk overlaat aan de sociaal-democraten. Rechts hoor je amper in deze reclamecampagne. Die liegen niet zo makkelijk!

Nou was dat al lang onze ervaring met politiek-economische discussies. VVD’ers erkennen gewoon dat ze aan de andere kant staan, aan de kant van het kapitaal, daar komen ze recht(s) voor uit! De vertegenwoordiger van de aan de VVD gelieerde Burke-stichting sprak zich echter ook uit tegen deze EU-grondwet. Er zitten nog teveel sociale rechten in volgens hem.

Maar wij laten ons niet misleiden door de discussie over slecht en minder slecht. Deze EU-grondwet verdiept de dictatuur van het kapitaal in relatie tot de solidariteit.
Het belangrijkste artikel in deze EU-grondwet bepaald dat Europa kapitalistisch zal zijn, zonder uitzonderingen. Dat houdt in dat zorgen voor elkaar op basis van solidariteit verboden is en dat bewegingen die dat willen als staatvijandig aangemerkt kunnen worden.

Zie ook: Referendum EU grondwet en de vorige actueeltjes.

Jan Cleton
Secretaris AFVN / BvA


ARCHIEF