ARCHIEF

AFVN Actueel, Hallo 10 februari 2005
HALLO … … … Krijgen wij dan eindelijk onze feestdag ook terug?

Toen ik als 10-jarige in Nederland kwam, ontdekte ik tot mijn grote verbazing, dat ik in een echt sprookjesland was beland. Compleet met feestjes ter ere van het koninklijke staatshoofd en al…….
De Dag van de Arbeid, onze 1 mei, was geheel uit beeld…….
Tot dan had ik altijd met heel veel ijver en plezier meegedaan aan alle activiteiten op die dag. Je had er immers geen geld voor nodig. En iedereen was gelijk.
Ik begreep wel, dat de verjaardag van de koningin in een monarchie voorrang had boven een feestje van de arbeiders. Dat diezelfde arbeiders het zich niet konden veroorloven om onbetaald en zonder enige subsidie onze dag te vieren, na alle vermoeienissen van aubades en defilés.
Toen ook in mijn leven buitenlandse TV-zenders hun intrede deden verlustigde ik me dus maar aan de beelden van 1 mei uit onze buurlanden. Zo kon ik in de stemming raken voor het beleven van bevrijdingsdag. Want die werd in Nederland ook niet gevierd. Dat was gewoon een werkdag.

Langzamerhand groeide ik groter en de koningin werd ouder. Haar troonsafstand was steeds vaker gespreksstof in de media.
Ha, dacht ik. Nu krijgen we onze feestdag. Want de nieuwe koningin is jarig op 31 januari. Dan wordt 30 april weer een gewone dag en mogen wij 1 mei vieren.
Fout gedacht!
Het nieuwe staatshoofd vond het veel leuker om haar feestje in intieme kring in de sneeuw met de jetset van Europa te vieren. Ze bedacht, dat het oude feest dan wel niet haar feestje was, met al die mensen in rijtjes, maar vrij al het afval van de consumptiemaatschappij kunnen verkopen, dat was echt waar die arbeiders wel op zouden zitten te wachten. Slim, wat?
Want nu zijn alle arbeiders op 1 mei te moe van het uren snuffelen in de handel. Nog een dag vrij? Bewaar me!

Nu zitten we dan in de 21e eeuw. En vindt de minister, dat er toch wat vrije religieuze feesten moeten komen. Horen daar ook levensbeschouwelijke feesten bij? Krijgen wij 1 mei terug?
Niet!?
Dan moeten wij arbeiders toch maar een proces tegen de staat gaan aanspannen wegens discriminatie.
Ik zal als eerste mijn handtekening plaatsen op de lijst daarvoor.

Toos Plug


ARCHIEF