ARCHIEF

AFVN Actueel, 10 mei 2005
Ze kruipen weer uit hun holen

Op 5 mei waren ze er in Zoetermeer, het extreem-rechtse tuig. Met toestemming van de burgemeester (zogenaamd om de orde te handhaven op de bevrijdingsdag) konden ze hun feestje vieren.

Komende zaterdag demonstreert de Nederlandse Volks Unie (NVU) in Arnhem. Deze vriendjes van de Zwarte Weduwe hebben weer eens officieel toestemming om hun fascistische tronies in het openbaar te vertonen. Compleet met hun nazistische spandoeken.

‘Arnhems Links’ zal ook aanwezig zijn en zijn afkeer laten blijken. Hartstikke fijn, ik zal er ook zijn! En uiteraard de Mobile Eenheid (ME) om beide groepen uit elkaar te houden. Drie keer raden waar de klappen gaan vallen en hoe dat in het nieuws gebracht gaat worden.

De antifascisten zullen wel weer de schuld krijgen. En dat is zeker in deze tijd niet verwonderlijk, want de wereldleiders zijn op dit moment uitermate anti-antifascisme.
Goed gelezen, dat laatste woord?

Tijdens de herdenking op 8 mei op het oorlogskerkhof Margraten werd Europa volgens Balkenende bevrijd van het fascisme door de Westers geallieerden. Goed, hij zei het niet zo, hij noemde ze allemaal behalve de Sovjet-Unie. De vorige dag sprak Bush in Litouwen en maakte daar een vergelijking tussen sovjetdictatuur en het nazisme. Bijna één pot nat volgens hem. Op 9 mei was Bush in Moskou. Daar liet hij de vergelijking over aan de Litouwse president. Want de betrekkingen met Poetin wilde hij niet op het spel zetten. In datzelfde Moskou waren er twee ‘parades’. Eén ter ere van het Sovjetleger, met de hotemetoten (inclusief Balkenende) en een bewust antifascistische.

We moeten goed begrijpen dat hier dus ook een klassenscheiding plaatsvond. Daar nog wel! Hier is die scheiding helaas niet meer duidelijk aanwezig. En juist daarom krijgen de toekomstige fascistische hulpjes van het kapitaal in nood hier de ruimte. Omdat er te weinig tegenwicht is. Omdat bijvoorbeeld de AFA niet meer goed beseft dat antifascistische aktie een onderdeel van de klassenstrijd is. Jongens en meisjes wordt wakker! Besef dat de ME een instrument van de dictatuur van het kapitaal is. Dan kunnen we pas echt een vuist maken tegen het anti-antifascistische tuig. Besef dat het grootkapitaal dit tuig achter de hand wil houden, voor als het nodig is een linkse tegenbeweging die niet strookt met hun belangen over de kling te jagen.

Ondertussen roep ik alle AFVN-leden op zaterdag om 12.00 uur aanwezig te zijn in Arnhem achter Musis Sacrum. Niet om te ‘matten’ met de ME of het extreem-rechtse tuig, maar om elkaar te vinden in een meer effectieve strijd tegen het fascisme.

Jan Cleton
Secretaris AFVN /BvA


ARCHIEF