ARCHIEF

AFVN Actueel, 30 november 2004
Na het NSF (1)

De AFVN is twee dagen actief geweest in de Beurs van Berlage tijdens het Nederlands Sociaal Forum (zie de foto’s). Zaterdagmiddag werd de door ons georganiseerde workshop met als onderwerp antifascisme door ongeveer dertig mensen bezocht. De bijeenkomst werd geopend door Piet Schouten, die een aantal stellingen op de flip-over geschreven had. Hij begon met de definitie van fascisme die in de Winkler Prins gegeven wordt. Nadat aan de bezoekers gevraagd was of de begrippen hen duidelijk waren en of ze daar nog wat meer over kwijt wilden nam na een korte discussie Jan Cleton het woord over en vertelde dat de AFVN uitgaat van de definitie van Georgi Dimitroff, namelijk dat het fascisme de openlijke terroristische dictatuur is van de meest reactionaire en meest agressieve groepen van het financierskapitaal.

Vanaf dat moment ontstond er een vrij heftige discussie, waarbij we de aanwezigen in hoofdlijn in konden delen in trotskisten van de IS, een Belgische groep van Offensief (ook onderdeel van de trotskistische 4de Internationale, maar absoluut geen vrienden van de IS) een aantal mensen van de 'softe sector' (die vonden dat je neo-nazis en zelfs Hitler geen tuig mag noemen) een paar AFA-mensen, een Belgische leraar een ouder echtpaar en belangstellende toehoorders. Dat oudere echtpaar liep tijdens de lange bijdrage van de belangrijkste IS-woordvoerder de zaal uit. Deze had namelijk erg veel woorden nodig om de loftrompet over Trotski en zijn definitie van het fascisme te geven. Uiteraard klonk daar de haat in door tegen de 'stalinistische' Dimitroff en uiteraard Stalin. De definitie van Trotski zou dus volgens hem veel beter zijn. Dat durven ze zonder blikken of blozen te beweren. Piet en Jan hebben gewoon afgewacht hoe hij zichzelf steeds verder het graf in stond te werken. Toen hij klaar was met oreren, kwam onze reactie richting de overigen door te vertellen welke rol Trotski aan de zijde van Hitler heeft gespeeld om de Sovjet-Unie te vernietigen. Dat hij de Sovjetbevolking aan de vooravond van operatie Barbarossa (de Duitse aanval op de Sovjet-Unie) opriep om massaal in staking te gaan. Dat als het aan Trotski gelegen had de Sovjet-Unie verslagen was door de nazi's. En daarbij hebben wij lang niet alle registers opengetrokken. Vanuit de overige aanwezigen bleek ook duidelijk de antipathie tegen zijn optreden als woordvoerder van de IS. Daarmee was hem duidelijk de mond gesnoerd en kon de workshop op een constructieve manier voortgezet worden. Met name de Belgische leraar sprong heel pedagogisch in de discussie en uiteindelijk nadat ook de huidige ontwikkelingen, inclusief de Lissabon-strategie, besproken waren, konden we tot de gezamenlijke conclusie komen, hij en wij, dat de oorsprong van al dat fascistische kwaad ligt bij het private bezit van de productiemiddelen. Het kapitalistische systeem dus. Er was geen oppositie meer, er waren geen weglopers, er kwamen zelfs meer belangstellenden, inclusief fotografen.

Na deze opwarmer aangaande de discussie, werden de discussies bij de AFVN-kraam ook veel meer anti-kapitalistisch. Onze waardering voor de anders-, of anti-, globalisten is behoorlijk gestegen. Als er wat meer antifascistische structuur in komt, zullen het goede bondgenoten zijn. Ons is ook gebleken, met name door de verenigende werking van dit NSF, dat er wel degelijk een sterk front gemaakt kan worden. Zeker nu ook delen van de FNV deel genomen hebben aan dit forum. Zonder actiebrekers en provocateurs kan een eenheidsfront tegen het fascisme zeker opgebouwd worden. Aan ons de taak om daar keihard aan te werken. Het is heel hard nodig in deze wereld, in dit alarmerend verrechtsende Europa. (Deel 2 )


ARCHIEF