AFVN

70 jaar Beleg van Leningrad herdacht

door Arthur Graaff

ST-PETERSBURG, 29-01-2014 - Sint-Petersburg herdacht maandag voor de 70ste maal het bijna driejarige beleg van de stad, die destijds Leningrad heette.

Newski Prospekt 1941
Water halen midden op de belangrijkste straat van de stad, de Newski Prospekt, 1 december
1941, de eerste winter van het beleg. Onder een foto uit 2009 van dezelfde plek.

Newski Prospekt 2009

Het was met 872 dagen het langste en met ruim 1 miljoen burgerdoden het meest dodelijk beleg uit de Tweede Wereldoorlog.

Het beleg werd gekenmerkt door enorme en langdurige ontberingen, te vergelijken met een nazi-concentratiekamp.

Bij tijden, vooral in de drie winters, was er vrijwel niets meer te eten en kwamen er gevallen van kannibalisme voor. Vrijwel alle huisdieren uit de stad werden opgegeten, alle bomen in de stad en de wijde omgeving opgestookt.

Veelal wordt vergeten dat ook de Saapnse 'Blauwe divisie' aan de aanval op de stad deelnam, en dat ook de Finnen aan nazizijde meestreden.

Dat herdenking bestond uit een kranslegging, een namaakslag met ongeveer 400 man verkleed als nazi's en Sowjetssoldaten, enkele vliegtuigen en tanks en het tentoonstellen van oude voertuigen en andere objecten uit die tijd in een enscenering.

Het beleg duurde vanaf 8 september 1941 tot 27 januari 1944 en eindigde met het terugtrekken van de nazi-Duitsers. waarna de stad definitief buiten het bereik van hun artillerie kwam.

Een cruciale rol speelde tijdens de winters de iisweg over het Ladogameer, (ook bekend als 'De weg van het leven') waarover grote hoeveelheden voorraden en manschappen aangevoerd konden worden, buiten het bereik van de nazi-Duitse wapens.

Het beleg .kostte tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 1 miljoen burgers het leven, van wie 90% stierf aan honger.. Er vielen 300.000 Sowjetsoldaten.

De belegering was in september 1941 begonnen als onderdeel van het 'Unternehmen Barbarossa', . Leningrad bleek echter onneembare , maar het nazi-Duitse leger kon de stad wel te omsingelen en vrijwel van de buitenwereld af te sluiten.


Poetin loopt vlak onder de zuil, blootshoofds.

President Poetin legde een krans op het monument van het beleg. Hij bezocht ook het befaamde Piskaryovskoe Memorial Begraafplaats. Zijn oudere broer kwam tijdens het beleg om en in in de stad begraven.

Vroeg op maandag was er een herinneringsparade waar 1500 militairen optraden plus de befaamde Sowjet T-34-tanks, de meestgebouwde tanks uit WO2 en het wapen dat volgens sommige militaire historici de doorslag gaf bij het verslaan van de nazi's.

KLIK HIER VOOR HET ARTIKEL OVER HET BELEG OP DE RUSSICHE WIKIPEDIA IN EEN GOOGLE-VERTALING


HOME