AFVN

70ste herdenking in kamp Natzweiler-Struthof zonder minister
Expositie gewijd aan Nederlander Jan Cleton sr.


De herdenking op zondag. Vooraan de schoolkinderen, links de andere gasten. (Foto: Arthur Graaff)

Door Arthur Graaff

NATZWEILER, ELZAS, 26-06-2014 - De herdenking van de ontruiming van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Elzas was opvallend emotioneel, mede door door de afwezigheid van de staatssecretaris voor Veteranen, Kader Arif.

"Met pijn betreur ik het dat onze regeringen ons hebben verlaten; dat God hen vergeve", zei met een stem verstikt door tranen de voorzitter van het Uitvoerend Comité van voormalig Struthof, Robert Salomon over de afwezigheid van de bewindspersoon.

In totaal namen deel aan deze 70ste herdenking van het enige SS-kamp in Frankrijk ongeveer 500 gasten, onder wie een kleine 10 overlevenden, 2 bataljons van het Franse leger, een militaire kapel, 4 vertegenwoordigers van de overheid onder wie één van de Raad van Europa. Verder ongeveer 60 afgevaardigden van betrokken organisaties. Onder hen ook de voorzitter van het Int. Dachau Comité. mr. Pieter Dietz de Loos.

De hoogste vertegenwoordiger van de staat, de regionale prefect Stéphane Bouillon, benadrukte dat de staat zich wel degelijk betrokken voelt bij het kamp en zijn slachtoffers. Hij wees er ook op dat de boodschap van het kamp reikt tot in het heden en dat allen waakzaam en actief moeten zijn om de huidige vrijheid te behouden.

De prefect had eerder de boodschap van de staatssecretaris Arif voorgelezen, waarin deze uitvoerig inging op de geschiedenis van het kamp, waar 22.000 doden vielen op de 50.000 gevangenen. Arif zal wel aanwezig zijn bij de herdenking op 31 augustus, een ceremonie met een bijzondere status, om de moordnacht van 1 op 2 september 1944 te herdenken waarin 137 Franse verzetsmensen in het reeds ontruimde kamp werden geëxecuteerd.

De vertegenwoordigster van de Raad van Europa, Tina Mulcahy, zei in haar toespraak, dat er in september een Duits-Franse tentoonstelling in het kamp komt. Ook zei zij dat de rol van het Europees centrum voor Verzet, dat ook in het kamp gevestigd is, versterkt zal worden.

Er waren ook scholieren bij de ceremonieën aanwezig. Onder hen ook winnaars van het grote jaarlijkse opstelconcours dat de Franse staat zowel regionaal als landelijk sinds 1961 organiseert.

Het thema was dit jaar 'De bevrijding van het Franse grondgebied en de terugkeer van de republiek'.

Expositie Natzweiler-Struthof gewijd aan de Nederlander Jan Cleton sr.


Gedeelte van de tentoonstelling in Natzweiler-Struthof. Voormalig concentratiekamp in de Elzas.

In Natzweiler-Struthof loopt momenteel een expositie gewijd aan Jan Cleton sr., een politieke gevangene en communist uit Apeldoorn. Hij was daar net als veel Nederlanders geplaatst om te 'verdwijnen' in de zogenaamde 'Nacht- und Nebel'.

Dit was de aanduiding die de nazi's gebruikten voor mensen die zij zonder een spoor of verder bericht aan hun families lieten verdwijnen. Natzweiler-Struthof was speciaal daarvoor uitgekozen.

De expositie heeft als titel 'Jan, le Führer, est-il mort?' oftewel 'Jan, is de Führer dood?'.
Cleton sr. viel op door zijn zorg voor medegevangenen. Hij verbleef in het subkamp Erzingen.

Natzweiler had ongeveer 50 subkampen, waarvan de meeste in Duitsland lagen.
De expositie is gebaseerd op clandestiene verjaardagskaarten en werd in het weekend van de herdenking bezocht door zijn zoon Jan Cleton jr. en diens vrouw.

Jan Cleton sr. was vroegtijdig lid en ondersteuner van de AFVN. Jan jr. is bestuurslid van de AFVN/BVA. Zie ook: Trots op mijn vader.

De Nederlandse vriendenkring Natzweiler haalt de tentoonstelling naar Nederland.


Een herdenkingssteen in het kamp met de naam van Jan Cleton sr. erop.


HOME