AFVN

Burgemeester Oosterbeek stelt plan Duitse deelname aan Airborne herdenking uit

OOSTERBEEK, 11-06-2014 - De burgemeester van Renkum-Oosterbeek stelt zijn voorstel voor deelname van Duitsers aan Airborne herdenking uit. Dat heeft hij vandaag aan Nieuws-wo2 verklaard.

Burgemeester Gebben (fofo rechts, foto gem. Renkum) wilde graag bij de herdenking ook officieel Duitsers laten deelnamen op zondag 21 september, als 's ochtends de herdenking van de in Oosterbeek en omgeving omgekomen 1750 Britten en 70 Polen wordt herdacht. Dit jaar geschiedt dat in aanwezigheid van prins Charles en koning Willem-Alexander. Het motief van de burgemeester is verzoening.

Maar de burgemeester stelt dat hij daar niet over gaat, omdat het de Stchting Airbiorne Herdenkingen is die de ceremonie regelt, in nauwe samenspraak met de Commonwealth War Graves Commission, die het ereveld beheert. De burgemeester beoogde met zijn voorstel verdere verzoening.

De stichting is een verklaard tegenstander van officiële Duitse deelname, zolang er nog veteranen leven die daar mogelijk bezwaar tegen hebben. Aan de Dodenherdenking op de Dam op 4 mei neemt nooit een Duitse vertegenwoordiger deel, maar bij herdenkingen in andere plaatsen en voormalige kampen in Nederland vaak wel.

De burgemeester stelt dat hij nooit van plan is geweest om Duitse veteranen uit te nodigen, maar zo kwam het in de publiciteit wel over. De burgemeester heeft via de gemeentelijke website aangekondigd met iedereen over zijn plan te willen spreken, en kreeg daarop veel positieve reacties. Van de zijde van de AFVN/Bond van Antifascisten werden bezwaren geuit.


HOME