AFVN

Ingezonden:
De oorlogstrommels van het Westen

Door Bert Bakkenes

29 augustus 2013 - Het is weer overduidelijk te horen; de oorlogstrommels rommelen weer in de hoofdsteden van het Westen. Dit keer is Syrië het doelwit en ook dit keer stuurt men aan op een illegale actie, buiten de internationale wetten om.

We hebben het allemaal eerder gezien in Afghanistan, in Irak, in Libië en niet te vergeten in het voormalig Joegoslavië. Allemaal oorlogen door het Westen ontketend voor eigen gewin en tegen de wens van de bevolking in de meeste landen. Ook dit keer is het niet anders. De bevolking van Amerika en Groot-Brittannië zijn met een grote meerderheid tegen een Amerikaanse interventie in Syrië. De mensen weten intussen wat oorlog betekend en dat we allemaal opnieuw de verliezer zullen zijn. Ze laten zich niet meer voorliegen door de propagandamachines van de heersende elite die proberen een nieuwe oorlog aan de bevolking te verkopen.

Want dat er opnieuw leugens in het spel zijn kan iedereen zien. Er zijn absoluut geen echte bewijzen dat het regime in Syrië gebruik heeft gemaakt van chemische wapens. Niet dat dit regime hier te mooi voor zou zijn, maar het is gewoon niet in het belang van Assad om zo iets te doen. Laten we het eenvoudig houden; als men een moord onderzoekt is het eerste waar naar gekeken moet worden het motief. Het regiem had geen enkel motief om dit soort wapens in te zetten. Maar de rebellen hadden dat wel. Het zou trouwens ook niet de eerste keer zijn dat zij met chemische wapens en stoffen in verband worden gebracht. De rebellen, een ongeorganiseerde bende die voor grote delen uit leden van Al Qaida en Al Nusra bestaat, hebben al honderd keer geroepen dat er met chemische wapens werd geschoten om het Westen te betrekken in het conflict. Voor hen is dat van levensbelang. Dat is dus een duidelijk motief. En laat niemand beweren dat deze rebellen niet in staat zouden zijn om dit soort wapens te gebruiken. De verschillende legers deden dit al in de Eerste Wereldoorlog, bijna 100 jaar geleden. Met de technologie en kennis van vandaag kan iedere sukkel dit soort dingen bedenken en uitvoeren.

Maar voor de Europese regeringen, vooral in Londen en Parijs, staat het vast dat het regime in Syrië de schuldige is. Bewijzen hebben ze niet nodig, ook al beweren ze wel over dit soort bewijzen te beschikken. Maar dat zeiden ze ook over Irak voordat de oorlog daar begon. Dit bleken allemaal leugens en bedrog. Dezelfde soort leugens zien we nu weer, en sommige trappen er nog steeds in. Zo zou uit een opinieonderzoek blijken dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking voor een interventie is. Het kan zijn dat dit onderzoek is gemanipuleerd, iets wat kinderlijk simpel is. Maar het kan ook zijn dat de leugens hier toch wat beter zijn verspreid dan in de andere landen. Als dit zo is moeten al die voorstemmers maar eens bedenken dat er ook 300 Nederlandse militairen met hun Patriotrakketen in de gevarenzone zitten. Die zitten daar om Turkije te beschermen. Ook al weer zo’n idiote constructie die nergens op slaat. Turkije, een land dat al tijden een interventie tegen Syrië eist. Een land en een regering die moord en brand schreeuwt over het gebruik van chemische wapens terwijl het Turkse leger zelf chemische wapens heeft ingezet tegen de PKK. Een aantal malen zelfs. Daar heeft het Westen nooit naar omgekeken. Turkije ook, dat een hele goede band heeft met de islamitische bendes die in Syrië opereren en hen voorziet van wapens. Wapens die Turkije eerder weer van het Westen kreeg.

Die wapens komen dus in de handen van Al Qaida en anderen zonder dat iemand in Londen en Parijs zich daar druk over maakt. Maar als Al Qaida deze wapens later weer tegen het Westen richt roepen de hypocriete regeringsleiders weer dat de oorlog tegen het terrorisme naar een nieuw niveau moet worden getild. Dan worden er nog meer burgerrechten afgenomen en nog meer getapt en mee gelezen. Kortom; de hele zaak is absoluut doorgestoken kaart waar de bevolking van Syrië het slachtoffer van gaat worden. Maar zij niet alleen; als het Westen aanvalt en de rebellen steun geeft zullen grote bevolkingsgroepen als de Koerden nog zwaarder worden aangevallen dan nu al het geval is. Ook Israël dreigt in het conflict te worden betrokken als er wraakacties van het regime komen. Dus meer doden, meer gewonden en meer verliezers. En uiteindelijk zullen wij in het Westen ook de verliezers zijn, want de haat die in het Midden Oosten, door de interventies, tegen het Westen word gezaaid zal ooit een uitweg vinden. En dan zijn wij het, de gewone mensen, die de klappen krijgen. Niet de hypocriete leugenaars die zich onze regeringsleiders noemen.

In dit alles wordt de bevolking van Syrië totaal vergeten. Zij willen een ander land, zonder Assad, maar ook zonder het rebellentuig dat hun steden intussen al jaren onveilig maakt. Net als in Egypte zitten ook zij niet te wachten op een Shariastaat en het uitwisselen van de ene dictator voor een andere. Zij willen een toekomst voor zichzelf en voor hun kinderen. Dat willen we immers allemaal. Wij hebben meer gemeen met de Syriers dan sommige denken.

Maar die toekomst in vrede en harmonie krijgen we niet zo lang het kapitalisme de heersende kracht is. Het huidige conflict bewijst dat opnieuw. Het kapitalisme kan zonder de wapenindustrie en zonder de oorlog niet leven. Steeds opnieuw slagen de kapitalisten er in om de volkeren in oorlogen te storten. Met valse voorwendsels, met leugens en bedrog. Of het nu conservatieven, liberalen of sociaaldemocraten zijn, als het er op aan komt ontpoppen ze zich allemaal als bloedhonden die het systeem voeden met onze levens.

Het zal niemand verbazen dat wij een interventie tegen Syrië afwijzen. Maar we beseffen ons gelijktijdig dat we dit soort misdaden niet kunnen voorkomen zolang de kapitalisten de heersende kracht zijn in de wereld. Als dit niet verandert zullen er steeds opnieuw grote en kleine oorlogen ontstaan tot het gespuis dat zich de wereldleiders noemt er in slaagt om een Derde Wereldoorlog te ontketenen. Het wachten is op een waanzinnige die denkt dat hij of zij zo’n conflict ook nog kan winnen. En die zal er komen als we dit proces niet weten te stoppen.
De strijd tegen een Westerse interventie in Syrië heeft alleen zin als het een strijd is tegen het kapitalisme in zijn totaliteit. Tegen de waanzin van de oorlog. Tegen de uitbuiting en de onderdrukking. Tegen de leugens en het bedrog van de heren en dames die zich democraten plegen te noemen. Kortom: een strijd voor een andere wereld. We willen geen oorlogen meer winnen, we willen de vrede winnen en bovenal: we willen de vrijheid winnen. Echte vrijheid en niet de schijnvrijheid van nu. De oplossing ligt voor de hand: we moeten de strijd winnen voor een socialistische wereld!! Organiseer en sla terug!! In Amsterdam en Damascus. In Tel Aviv en Parijs. In Londen, Berlijn en in Washington.