AFVN

Duitsland: Pegida staat meer en meer geïsoleerd

Maandagavond 12 januari betoogde anti-islambeweging Pegida voor de twaalfde maal in Dresden. Maar de tegenbetogingen in vele andere steden waren vele malen groter. Ook in Vlaanderen probeert extreemrechts mee te stappen in de Pegidabeweging. Maar Hart boven Hard kondigde al een tegeninitiatief aan.

Tony Busselen

In verschillende Duitse steden stonden ook op 12 januari weer voor- en tegenstanders van Pegida (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland) tegenover elkaar. Overal waar de racistische beweging betoogt, komen ook tegenbetogers op straat.

In Leipzig trok de Pegidabetoging 4.000 mensen, maar de tegenbetoging was met 30.000 mensen vele malen groter. In München kwamen 20.000 tegenbetogers op straat tegenover een 1.500 Pegida-aanhangers. Ook in andere steden als Berlijn en Saarbrücken lagen de verhoudingen min of meer in die grootteorde.

Enkel in Dresden (hoofdstad van de deelstaat Saksen) kon de racistische beweging nog eens een recordaantal mensen op de been krijgen. Volgens de politie namen zo’n 25.000 mensen deel aan de Pegidabetoging. Daartegenover stonden 8.000 bewoners van Dresden die betoogden tégen racistische propaganda, voor solidariteit met vluchtelingen en een Saksen dat openstaat tegenover de wereld.

De Bondsregering noemt de grote tegenbetogingen voor verdraagzaamheid en menselijkheid een belangrijk signaal tegen het racistische netwerk Pegida. “Bevolkingsgroepen wegens hun geloof of afkomst tegen mekaar opzetten, is ons land niet waardig. Vreemdelingenhaat, racisme en extremisme hebben hier geen plaats”, verklaarde Bondskanselier Merkel.

Wie zijn de Pegidabetogers en wie zijn de tegenbetogers?

Steeds opvallender wordt het verschil tussen de betogingen in het voormalige Oost-Duitsland en die in het vroegere West-Duitsland. In het westen worden de Pegidabetogingen voornamelijk bevolkt door neonazi’s, racisten en extreemrechtse splintergroepen. In Oost-Duitse steden als Dresden en Leipzig daarentegen is het meer “Helmut met de pet” die deelneemt.

Ook de inhoud van de betogingen verschilt. Zo komt in het oosten het merendeel van de Pegidabetogers niet alleen op straat tegen de zogenaamde “islamisering” van de Bondsrepubliek, maar overheerst er eerder een diffuus gevoel van woede tegen de heersende klasse. Dat wijst op een toenemende vervreemding tussen enerzijds de bevolking en anderzijds het politieke establishment en het politieke systeem. In het westen van het land faalden de pogingen om de Pegidabetoging in Dresden te kopiëren door het militante optreden van neonazi’s. Om het politieke midden te verleiden mee racistische kreten te roepen, proberen ze zich op te stellen als verdedigers van de “Christelijk-Joodse Avondland”, maar tevergeefs.

Maar het zijn niet alleen de Pegidabetogingen die verschillen van samenstelling. Ook de tegenbetogers vormen geen monoliet blok. Daar staan immers linkse activisten, antiracisten en antikapitalisten naast krachten uit het politieke establishment die mee verantwoordelijk zijn voor de onmenselijke behandeling van vluchtelingen en sociale wantoestanden. Die laatsten willen zich nu voor doen als deel van de “goeden” die tegen de rechtse “woedende burgers” opstaan.

Zo denken ze echt

Het blad Der Spiegel publiceerde enkele uitspraken van twee figuren uit de tienkoppige leiding van Pegida die sinds oktober vorig jaar de marsen in Dresden mee organiseerden. Het gaat om Thomas Tallacker, een voormalig gemeenteraadslid van de CDU (christendemocratische partij van Bondskanelier Merkel) in het naburige stadje Meißen, en om Siegfried Däbritz, voormalig gemeenteraadslid voor de liberale FDP in hetzelfde stadje. Tallacker schreef bijvoorbeeld in de zomer van 2013 op Facebook: “Wat moeten we met die mensen aanvangen die voor 90% ongeschoold zijn en enkel de werklozenuitkeringen komen profiteren terwijl onze sociale zekerheid bloedt.” Däbritz publiceerde op het internet citaten van Hitler en scheldwoorden voor moslims. Ook de Koerdische PKK, die in Syrië en Irak met de wapens mee strijdt tegen de Islamitische Staat, krijgt van Däbritz geen krediet: “Ze zijn een even groot gevaar voor het beschaafde Europa/Duitsland als alle andere stromingen onder de Mohammedanen” (sic).

Gelijkaardige fascistische praat is terug te vinden op de pagina van de internetblog PI (Politik Incorrect) die zich op zijn homepage voorstelt als “pro-Amerikaans” en “pro-Israëlisch”. Over de talrijke tegenbetogingen trekt deze blog zeer polemisch van leer: “Betoog maar mooi verder voor terroristen, moordenaars, dieven en sociale parasieten.” Deze PI-blog tracht de motor te zijn om in andere steden dan Dresden Pegidabetogingen van de grond te krijgen.

De citaten die Der Spiegel publiceert, weerleggen de herhaalde beweringen van Pegidawoordvoerders als zouden de betogingen in Dresden niet tegen de islam en de moslims gericht zijn.


Beeld van de stille mars in Gent van zondag 11 januari naar aanleiding van de aanslagen
in Parijs. Jongeren droegen de boodschap mee: “Islam is geen Terrorist”

Hart boven Hard: “Geen Pegida-import in Vlaanderen”

Ook in Vlaanderen probeert extreemrechts zijn wagonnetje aan te pikken bij Pegida. “Pegida Vlaanderen” organiseert op 26 januari een anti-islambetoging in Antwerpen. Maar ook hier zal er een forse tegenstem voor verdraagzaamheid te horen zijn. Met name burgerbeweging Hart boven Hard, die zich ook al inschakelde in de brede protestbeweging tegen het harde rechtse besparingsbeleid, plande al een tegeninitiatief.

“Als Pegida een manifestatie houdt tegen de islam, laat ons dan bewijzen dat Antwerpen daadwerkelijk een stad is van iedereen, ongeacht afkomst of religie”, klinkt het bij Hart boven Hard Antwerpen.

Hart boven Hard Antwerpen organiseert op 26 januari in Antwerpen een wake die staat voor vrede en verdraagzaamheid. “Zo willen we op een passende en positieve manier een signaal geven dat in onze samenleving iedereen zijn plaats heeft en krijgt, vanuit gelijkwaardigheid”, zegt Ciska Hoet, woordvoerster van Hart boven Hard Antwerpen.

“De wake is een onmiddellijk en duidelijk antwoord aan diegenen die verdeeldheid en haat willen zaaien op basis van afkomst of religie. We willen niet dat het Duitse Pegida geïmporteerd wordt in Antwerpen”, klinkt het.

Hart boven Hard nodigt alle verenigingen en burgers die kiezen voor een warme, vreedzame en solidaire samenleving uit aan deze wake deel te nemen. Meer info? Klik hier voor het Facebook-evenement: https://www.facebook.com/events/1517875285168528/?fref=ts

(Artikel gebaseerd op artikel van Markus Bernhardt in Junge Welt)

Duitsland: Vluchteling doodgestoken in Dresden

De politie is karig met informatie, maar dat het om een moord gaat staat vast. Er hangt een atmosfeer van angst rond de Pegidabetogingen.


Khalid I., een jonge vluchteling uit Eritrea die werd doodgestoken na een van de Pegidabetogingen.

Dinsdagmorgen vonden bewoners het dode lichaam van Khalid I. uit Eritrea in de binnenkoer van een flatgebouw in de wijk Leubnitz-Neustra. Woensdagnamiddag liet de leiding van de politie van de stad weten dat het om een moordonderzoek gaat. De politiechef Dieter Kroll verklaarde aan het dagblad Dresdner Morgenpost: “In deze stand van het onderzoek gaan we er van uit dat een messteek de oorzaak is van het overlijden en dat het niet om een ongeval gaat. Het is een moord met opzet om te doden.”

Getuigen hadden gezien dat de jonge man verwondingen had aan hals en schouder. Volgens een bericht in de Sächsischen Zeitung (SZ) had het slachtoffer Khalid I. maandagavond zijn woning in het centrum van de stad verlaten en was hij niet terug gekeerd. Vrienden en medebewoners van de jonge man zeiden aan de Sozialistisch-demokratischer Studierendenverband (studentenbeweging van Die Linke) dat het lichaam onder het bloed zat. De beweging “Dresden voor allen” organiseerde een herdenkingsbijeenkomst op de Jorge-Gomondai-plaats, genoemd naar de Mozambikaan die daar in 1991 werd vermoord.

Ongeveer op hetzelfde uur als het slachtoffer de deur uitging, liep de Pegidabijeenkomst in het centrum van de stad ten einde. Uit angst voor deze betoging durfde geen enkele asielzoeker nog zijn woning verlaten. “Bij voorbije betogingen werden ze regelmatig uitgescholden en bedreigd.” De voorbije weken kwam het tijdens deze Pegida-marsen verschillende keren tot gewelddaden. Einde december viel een groep demonstranten in een winkelcentrum jongeren aan die er buitenlands uitzagen en werden meerder personen verwond. Ook deze week maakte de politie gewag van inbreuken op de wetgeving inzake bijeenkomsten, verboden symbolen, beledigingen en geweldplegingen in de buurt van de Pegidameeting. Een hoteleigenaar die bereid was om 94 vluchtelingen te huisvesten trok dinsdag zijn aanbod bij het gemeentebestuur terug in. Hij was op Facebook bedreigd en onbekenden hadden zijn gebouw met racistische slogans beschilderd.
(Susan Bonath, Junge Welt)