AFVN

Geluidsopnames Auschwitzproces online

17 oktober 2013 - Bandopnames van het eerste Duitse Auschwitzproces, dat vijftig jaar geleden in Frankfurt begon, zijn nu te beluisteren op internet.

Dat maakte het Fritz-Bauerinstituut, een stichting die zich bezighoudt met de Holocaust, bekend.
Op de website staan voornamelijk geluidsopnames van de slachtoffers, die getuigen tegen de misdaden in het vernietigingskamp Auschwitz. Er zijn echter ook de uitvluchten te horen van aangeklaagden die tijdens de processen iedere verantwoordelijkheid ontkenden.

In Auschwitz werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 1,2 miljoen mensen vermoord op bevel van de nazi's. Het eerste Duitse Auschwitzproces (1963-1965) geldt vanwege de grote impact op de publieke opinie als zeer belangrijk.

Celine van der HoekCeline van der Hoek

Onder getuige 149 in de lijst staat onze onlangs overleden AFVN/BVA voorzitter Celine van der Hoek. Zij legt een verklaring af aan de rechtbank omtrent haar gevangenschap in Auschwitz. Met name haar uitspraken over nazi-dokter Lucas waren van belang.

Enige jaren voordat ze overleed vertelde Celine dat ze met de dood werd bedreigd om niet naar de rechtbank in Duitsland te gaan om te getuigen.
Haar man heeft haar nadrukkelijk gesteund om door te zetten.

Auschwitzproces online:
http://www.auschwitz-prozess.de/ (alle bandopnames en transcripties)

Scroll naar getuige 149 de datum 12.04.1965 Hoek van der, Celine en klik op het geluidsymbool om de getuigenis van Celine te horen.


HOME