AFVN

Grotere belangstelling voor de herdenking van de dag van de overwinning op nazi-Duitsland9 mei 2014 - De jaarlijkse herdenking op het Russische Ereveld in Amersfoort voor de soldaten van het Rode Leger die omkwamen in de strijd tegen het fascisme werd dit jaar met gemengde gevoelens herdacht.

Onder de vele Russen en Russische Nederlanders maar ook Oekraïners heerste onmacht en verontwaardiging waarom de beste zonen en dochters de hoogste prijs, namelijk die met hun leven, hebben betaald in de strijd van de grote Vaderlandse oorlog tegen het fascisme. Zeker gelet op de huidige situatie in de Oekraïne waarin opnieuw sprake is van toenemend fascisme.

Zij voelen zich in de steek gelaten door Nederland en de media vanwege de eenzijdige berichtgeving over Oekraïne. De fascistische moordparij in o.a. Odessa, door leden van de fascistische 'Rechtse Sector', zijn voor hen signalen dat het fascisme in Europa opnieuw terrein wint.

Opvallend was dat de Oekraïense ambassade voor de eerste keer (on)bewust afwezig was bij de herdenking. Ook dit werd opgevat als een slecht voorteken.


HOME