AFVN

UITNODIGING

Wat?

Herdenking executie 77 Sovjetsoldaten

Wanneer?

Woensdag 9 april om 06:30 uur

Waar?

Monument Koedriest, Loes van Overeemlaan, Leusden (achter Kamp Amersfoort en golfclub De Hoge Kleij)

Op 9 april staat de Stichting Russisch Ereveld stil bij de op één na grootste massaexecutie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op die datum in 1942 werden in alle vroegte 77 Sovjetsoldaten uit Kamp Amersfoort gehaald en net buiten het kamp gefusilleerd.

In 2012 werd op 9 april het boek Kind van het Ereveld gepresenteerd. Vorig jaar plaatste het stichtingsbestuur op die dag 77 kaarsjes bij monument Koedriest, de plek waar de 77 mannen werden doodgeschoten.

Ook dit jaar wil de stichting 's ochtends vroeg voor elk slachtoffer een kaarsje branden. De militair attaché van de Russische Federatie in Nederland heeft zijn medewerking toegezegd. Er zal gebeden worden door imam Pekcan en dominee Prinsen. Csilla Jansen speelt op cello. De Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort verzorgt na afloop koffie, thee en broodjes.

U bent van harte welkom om ook een kaarsje aan te steken en daarmee uw verbondenheid te tonen. (De Stichting Russisch Ereveld zorgt voor kaarsjes.)

Wie waren de 77?

De 77 maakten deel uit van een groep van 101 Sovjet-Russische krijgsgevangenen uit onder meer Oezbekistan, die door de nazi's als levend propagandamateriaal naar Amersfoort waren gestuurd. De aanblik van een stelletje in lompen gehulde spleetogen moest het Nederlandse volk, en met name de communisten in ons land, ervan overtuigen dat wij beter de zijde van nazi-Duitsland konden kiezen in de strijd tegen het bolsjewisme.

In Kamp Amersfoort stierven 24 van hen in amper een halfjaar tijd aan honger, ziekte en mishandeling. De overgebleven 77 'Russen' werden in de vroege ochtend van 9 april 1942 in vrachtwagens geladen en in groepjes van vier net buiten Kamp Amersfoort gefusilleerd.

Toen de bewakers het kamp in april 1945 verlieten, verbrandden zij de administratie van 1941 en 1942. De 101 die in en nabij Kamp Amersfoort om het leven kwamen, liggen daardoor allen als onbekende Sovjetsoldaten begraven op het Russisch Ereveld. Hoewel de meeste slachtoffers volgens verklaringen afkomstig zijn uit de toenmalige Sovjetrepubliek Oezbekistan, is hun identiteit nooit vast komen te staan.

De latere kampcommandant Karl Peter Berg kreeg voor onder andere de moord op de 'Russen' de doodstraf. De leider van het executiepeloton, Erich Deppner, werd in 1962 tot ontsteltenis van ooggetuigen door een Duits gerechtshof vrijgesproken.


---
Stichting Russisch Ereveld
Rabo 1276.54.739
www.russisch-ereveld.nl


HOME