AFVN

PERSBERICHT

Kamervoorzitster excuseert zich voor Indië-toespraak

DEN HAAG, 21-08-2014 - Kamervoorzitster Anouchka van Miltenburg heeft zich geëxcuseerd voor haar toespraak bij de Indië-herdenking in de Tweede Kamer, vorige week. Zij prees daarin eenzijdig de Nederlandse veteranen van de koloniale Indië-oorlog, die volgens haar allemaal 'naar eer en geweten' hadden gestreden voor de 'vrijheid en veiligheid van anderen'.

De AFVN/Bond van Antifascisten vond dat beledigend en een verdraaiing van de geschiedenis en stuurde een brandbrief. Maar de bond is blij met de excuses van de voorzitster en stelt dat het haar siert dat zij hier openlijk op terugkomt.

Woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN: "In deze vuile oorlog met excessen als kapitein Westerling en Rawagede streden de 100.000 Nederlandse militairen juist tégen de vrijheid en veiligheid van de Indonesiërs. Ongeveer 40.000 Indonesische vrijheidsstrijders kwamen daarbij om, plus nog eens minstens 100.000 niet-strijdende burgers. Bovendien ging mevrouw Van Miltenburg geheel voorbij aan de Indische Holocaust tijdens de oorlog, de weinig bekende dood van minstens 3 miljoen Indonesiërs."

Volgens de AFVN stelde de Kamervoorzitster de bevrijding van Europa op één lijn met de onderdrukking van Indonesië van 1947-1950 en negeerde daarbij ook de grote problemen van de Nederlandse socialistische en communistische dienstweigeraars.

De Kamervoorzitster schrijft in haar excuses aan de AFVN: "Niet omdat ik de bevrijders van de Tweede Wereldoorlog op één lijn wil stellen met de Nederlandse onderdrukkingsoorlog, maar omdat het een geschiedenis is waarbij het ene uit het andere voorkomt, waarbij gebeurtenissen onlosmakelijk met elkaar zijn verknoopt." Zij stelt geen groepen te hebben willen uitsluiten. "En het spijt mij als bij u die veronderstelling is ontstaan."

De AFVN roept de Tweede Kamer en de regering op, om vanwege de 70-jarige oorlogsherdenking volgend jaar aan het Indonesische volk excuses aan te bieden voor de laatste onderdrukkingsoorlog.

Graaff: "Dat is namelijk nooit gebeurd. De organisator van de Indië-herdenking, Raad-van-Statelid Jan Kees Wiebenga, wees er vorige week bij de herdenking nog op, dat het Japanse parlement ook nog nooit zijn excuses heeft aangeboden aan Nederland en daarom bijvoorbeeld niet uitgenodigd wordt om deel te nemen aan de herdenking. Daar heeft hij natuurlijk een punt. Maar wij hebben eigenlijk de morele plicht zelf ook nog deze stap zetten."

Graaff vindt dat een mooi moment om meteen ook de informatie in Indisch Herinneringscentrum Bronbeek compleet te maken. "Daar wordt de Indische Holocaust ook vrijwel volledig genegeerd. En op Wikipedia heeft een groep rechtse activisten het artikel 'Indische Holocaust' dat ik daar had geschreven teruggesnoeid tot een plaatselijke hongersnood."

 

Op nieuws-wo2.tk is meer infiormatie over Indië in de oorlog te vinden.
Zie ook dr L. de Jong, 'Koninkrijk, dl11b tweede helft, pag. 507-558 publiekseditie.
Tentoonstelling | Het verhaal van Indië


HOME