AFVN

Het bestuur van de AFVN/BVA is mede-organisator van de twee projecten hieronder.
Zij bedankt de personen en organisaties die dit mede mogelijk hebben gemaakt.
Namens de vereniging is er een afvaardiging bij de opening van beide projecten in Brussel aanwezig.

Uitreiking van de Prijs Michel Vanderborght
7 juli 2013 - 10:30 uur


Vernissage tentoonstelling ‘Verzet in Europa’
8 juli 2013 - 18:00 uurIV-INIG / IV-NIOOOBrussel, 3 juli 2013
Het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers nodigt u met genoegen uit op de volgende twee evenementen:


Plechtige uitreiking van de eerste Prijs Michel Vanderborght
in de Salons van de Voorzitter van de Kamer op zondag 7 juli om 10:30 uur

De FIR - Internationale Federatie van de Weerstand (Fédération internationale des résistants) reikt de eerste Prijs Michel Vanderborght uit aan het Instituut voor Veteranen - NIOOO. Deze prijs gaat naar personen en instellingen die zich inzetten voor waarden als vrede, tolerantie en vrijheid, waarden die zo dierbaar waren voor deze man. Michel Vanderborght vocht als weerstander tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot zijn overlijden in 2010 heeft hij zich ingezet voor de democratie en de strijd tegen het fascisme. Hij heeft zich in het bijzonder toegelegd op het sensibiliseren van de jeugd.

Deze prijs staat voor een internationale erkenning van de talrijke herinneringsprojecten die het Instituut voor Veteranen - NIOOO reeds gerealiseerd heeft. We denken hierbij aan de Trein der Vrijheid in 2008 of de Trein der 1000 in 2012.

Verloop van de plechtigheid
10:30 uur Onthaal door de Voorzitter van de Kamer (Wetstraat 10 - 1000 Brussel)
11:00 uur Toespraak door de Voorzitter van de Kamer, André Flahaut
Toespraak door de heer Vilmos Hanti, Voorzitter van de Internationale Federatie van de Weerstand
Uitreiking van de Prijs Michel Vanderborght
Receptie
Meer info


Vernissage tentoonstelling ‘Verzet in Europa’
In het Europese Parlement op maandag 8 juli om 18:00 uur

De tentoonstelling ‘Verzet in Europa’ geeft via uitzonderlijk rijke en diverse archiefstukken een overzicht van de Verzetsnetwerken in de landen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet waren. Voor het eerst is er zo een project uitgewerkt dat gewijd is aan deze netwerken en hun onderlinge interacties die aan de basis liggen van de Europese Unie.

De tentoonstelling, bestaande uit 50 panelen in het Nederlands, het Frans en het Engels, geeft in detail en voor elk land het gevecht van deze ‘strijders in de schaduw’ weer. De tentoonstelling zoomt in op hun daden en hun vaak zeer verschillende motivering.

De opstelling van het ‘Verzet in Europa’ in het Europees Parlement is uiterst symbolisch. De tentoonstelling staat onder de bescherming van de heer Miguel Angel Martínez-Martínez, Ondervoorzitter van het Europees Parlement. De tentoonstelling gaat eerst Belgische scholen (middelbaar onderwijs) aandoen om vervolgens in heel Europa rond te reizen.

Het Instituut voor Veteranen - NIOOO en de Internationale Federatie van de Weerstand (FIR) liggen aan de basis van dit unieke project. Talrijke internationale instellingen zoals het Nationaal Museum van de Weerstand (België), het Office national des Anciens combattants (Frankrijk), het Nederlands Instituut voor Oorlogsstudies (Nederland), de Archives nationales du Luxembourg (Groothertogdom Luxemburg) en de Association nationale des Partisans italiens (Italië) hebben hun steun verleend.

Na de officiële plechtigheid volgt een receptie.
Tentoonstelling 'Verzet in Europa' Lijst panelen

Zie ook: Expositie geeft eerste overzicht van Europees verzet tegen nazi's