AFVN

Veteranen en Joodse instellingen willen geen verandering herdenking 4 en 5 mei

AMSTERDAM, 11-03-2014 - De herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de viering van de bevrijding moet niet veranderen. Dit stellen volgens de Telegraaf Joodse organisaties en Nederlandse veteranen in reactie op de gestarte discussie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. „Wij willen de betekenis van 4 en 5 mei nader overwegen. Herdenken, herinneren en vieren opnieuw zorgvuldig definiëren", aldus het comité.

Er leven momenteel volgens het CBS nog 1,6 miljoen Nederlanders die geboren zijn vóór mei 1945. In de afgelopen jaren hebben zich met name rond de 4 meiherdenking problemen voorgedaan. Deze hebben te maken met het uitbreiden van de groep herdachten met mensen die na de oorlog zijn omgekomen. Veel veteranen en verzetsmensen uit WO2 en veel van hun nabestaanden menen deze nieuwe groepen niet op die datum herdacht moeten worden bij monumenten die voor die oude groepen opgericht zijn. Woordvoerster Nelleke Rienstra van het Veteraneninstituut in Doorn zegt echter dat dit instituut zich achter het Nat. Comité stelt.

Ook enkele groepen die zich in NLnazivrij (www.nlnazivrij.tk) heben verenigd, willen vasthouden aan een 'zuivere' herdenking van WO2. Het gaat om de AFVN/Bond van Antfascisten, het Nederlands en het Interbnationaal Dachau Comité, en de Int. Federatie van Verzetsorganisaties (FIR) en de website Nieuws-WO2. Niet alleen willen zij dat de herdenking van 4 mei zich beperkt tot de oorlog, ook wensen zij dat uitsluitend Nederlandse slachtoffers herdacht worden. In Vorden bijvoorbeeld zijn plannen gemaakt om op 4 mei ook nazi-Duitse soldaten te herdenken.

De plaatselijke organisatoren en de gemeente Bronckhorst wensen geen gehoor te geven aan druk vanuit diverse groepen om de Duitse gevallenen op een andere dag te herdenken. Bij NLnazivrij heerst ook de opvatting dat de WO2-herdenkingen een vorm van cultureel erfgoed zijn, waar latere generaties geen wijzigingen in moeten aanbrengen.

Daarnaast neemt bijvoorbeeld de voorzitster van de Vriendenkring Mauthausen niet deel aan de Dodenherdenking op de Dam sinds die uitgebreid is met gesneuvelden van na de oorlog. Daarbij zijn nu onder meer inbegrepen zijn Nederlandse SS-ers die in 1953 in Korea sneuvelden. Zij konden daar strijden in geallieerde verband, op basis van de belofte dat zij daarmee hun Nederlanderschap terug konden verdienen. Ook de invoeging van in Indonesië gesneuvelde Nederlandse militairen ligt moeilijk, omdat een aantal van hen excessen pleegden zoals in Rawagede.

„Handen af van de dodenherdenking zolang de eerste generatie er nog is. Zolang de slachtoffers en veteranen er nog zijn, moet je hier met een zijden handschoen mee omgaan", zegt Ronnie Eisenmann van de Joodse gemeente Amsterdam in de Telegraaf.

De Joodse organisaties en de veteranen menen dat het komende debat dient te gaan over het blijven betrekken van jongere generaties bij 4 en 5 mei. Ze vinden volgens de Telegraaf dat het comité daar te weinig aan doet. Het Nationaal Comité organiseert in Utrecht gedurende deze maan 4 bijeenkomsten met historici, schrijvers, kunstenaars, wetenschappers en journalisten over 4 en 5 mei.

Onder anderen historicus en NIOD-medewerker prof. Peter Romijn, generaal b.d. Peter van Uhm, ex-directeur van het Joods Historisch Museum Judith Belinfante, journalisten Hans Jaap Melissen en Kustaw Bessems nemen deel. Na deze zogeheten verkenningsbijeenkomsten schrijft het comité een conceptvisie, die in het najaar verder publiekelijk besproken kan worden. Het comité wil nader weten hoe diverse groepen denken over de Tweede Wereldoorlog, vrijheid, democratie en rechtsstaat en welk verhaal daariver de huidige kinderen en kleinkinderen moeten horen.

Uiteindelijk zal het comité aan de hand hiervan een advies aan de regering geven, die dan besluit. Dat bepaalt het uitgangspunt voor de aanpak van het Nat. Comité voor komende 5 jaar. Het comité heeft een bestuur onder leiding van Joan Leemhuis-Stout, de voormalige commissaris van de koningin.


HOME