AFVN

Wilders: de vermoorde onschuld!

Met ontzetting en afschuw heeft de AFVN/BvA kennis genomen van de racistisch geïnspireerde moorden en aanslag in Noorwegen. Als AFVN/BvA betuigen we ons diepe medeleven aan de families van de vermoorde jongeren en aan de AUF, de jongerenorganisatie van de Noorse Arbeiderspartij. Ook wensen wij het Noorse volk veel sterkte en wijsheid bij het verwerken van dit trauma.

Een aanval op links is een "klassieke" methode die neonazi’s en de zogenaamde vrijheidspartijen gebruiken om het klimaat rijp te maken voor fascisme.

De aanval is gericht op het Marxisme of de Sociaaldemocratie. Het is de keuze van een eenling dat de Noorse neonazi Anders Breivik zijn moorden op de Sociaaldemocratie richtte. Het zijn politieke moorden. De les uit de Tweede Wereldoorlog is dat met name Marxisten en linkse Sociaaldemocraten als eerste in de vernietigingskampen werden vermoord.

Wilders mag zich dan wel distantiëren van de Noorse neonazi maar zijn er niet ook overeenkomsten? Beiden hangen het gedachtegoed aan dat Marxisme of Sociaaldemocratie of “de linkse kerk” de oorzaak is van alles wat niet goed gaat in de huidige maatschappij. PvdA fractievoorzitter Job Cohen wordt voortdurend aangevallen in discussies die de PVV voert en de stellingen waarmee de PVV tot vreemdelingenhaat aanzet. Dit in aanmerking genomen is het volgens de AFVN een logische stap dat Job Cohen onder politiebescherming dient te komen.

Niemand kan de garantie geven dat een Noorse variant zich hier in Nederland niet herhaalt. Het is evident dat de Noorse neonazi veel bewondering heeft voor Wilders en zijn gedachtegoed en ook dat van gelijksoortige clubs als de racistische English Defence League. Hij was enige jaren lid van de Noorse zusterpartij van Wilders, de extreemrechtse Noorse Vooruitgangspartij. Die behaalde bij de parlementsverkiezingen van 2009 bijna 23 procent van de stemmen. De voorzitster van die partij gaf in een mededeling zaterdagmorgen toe dat hij begon als een plaatselijk kader van de jeugdbeweging van haar partij in Oslo en minstens tot 2007 zijn lidgeld betaalde.

Het racistische gif en de propaganda tegen links van de extreemrechtse partijen in Europa zoals de Noorse Vooruitgangspartij (FRP), Vlaams Belang in België en de PVV in Nederland zijn daarom deels medeverantwoordelijk voor het bloedbad in Noorwegen. Zo reageerde Cecilia Malmström, Europese Commissaris voor Interne Zaken, gisteren dat te weinig Europese leiders de xenofobe politieke retoriek aan de kaak stellen.

De AFVN eist een verbod in Nederland van neonazistische partijen en strafrechtelijke vervolging van extreemrechtse partijen die oproepen tot vreemdelingenhaat en geweld.


het bestuur van de AFVN/BvA, 26 juli 2011