AFVN

PERSBERICHT

Duitse ambassadeur gaat SS'ers in Venray herdenken

Ambassadeur Franz Josef KrempBUSSUM, 12-11-2014 - De Duitse ambassadeur in Nederland, Kremp (foto), treedt zondag op als gastheer bij een herdenking van 2500 SS'ers in Venray. Volgens de ambassadeur zijn ook zij slachtoffers van de oorlog.

Dat schrijft hij in een brief (Deutsch) die hij vandaag stuurde aan de AFVN/Bond van Antifascisten. De bond maakte eerder ernstig bezwaar tegen zijn deelname aan deze herdenking. De ambassadeur stelt in zijn reactie dat hij daar alle slachtoffers van de oorlog herdenkt, inclusief de SS'ers. Federatief Joods Nederland noemt dit 'een gotspe' en wenst niet dat de ambassadeur Joden herdenkt op een begraafplaats met SS'ers. De Israëlische ambassadeur Divon is ook ingelicht, maar heeft nog niet gereageerd.

De AFVN heeft de commissaris van de koning van Limburg en andere Nederlandse functionarissen dringend verzocht niet mee te werken aan deze herdenking, hoewel zij hun komst al hebben aangekondigd.

Ook zijn een aantal Duitse en Nederlandse generaals uitgenodigd. De AFVN vindt dat deze überhaupt nooit dienen deel te nemen aan welke bijeenkomst op een begraafplaats met SS-ers dan ook. De AFVN heeft een brandbrief (Engels) gestuurd aan de Duitse president Gauck en premier Rutte om deze herdenking tegen te houden. Zondag is minister Asscher op de herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam op de hoogte gesteld van de SS-herdenking. Bij doorgang zal de AFVN er zondag demonstreren.

Ook Nederlandse veteranenorganisaties zijn aangemeld als deelnemers en de AFVN zal ook hen dringend verzoeken daarvan af te zien. Geen enkele Nederlandse veteraan dient zich volgens de AFVN te lenen voor een SS-herdenking.

De SS'ers zijn begraven in Venray op het Duitse oorlogskerkhof, waar ook 30.000 Wehrmacht-soldaten liggen. De Duitse ambassadeur benadrukt in zijn brief dat er leden van 'Waffen-SS' liggen. Deze zouden louter 'militaire' taken hebben verricht. Volgens de AFVN kan de ambassadeur dat niet zeker weten omdat er ook ongeveer 3.000 onbekende 'soldaten' liggen. Vorig jaar werd er door neonazi's op de begraafplaats gedemonstreerd. (zie foto in oproep)

Naar verluidt ligt ook de hoogste SS-misdadiger in Nederland, generaal Rauter, op de begraafplaats. Hij werd na de oorlog in Nederland veroordeeld en geëxecuteerd, maar de locatie van zijn graf is geheim gehouden. Ook zijn Nederlandse verraders die lid werden van de SS daar begraven. In totaal bestonden de nazi-strijdkrachten uit ongeveer driekwart reguliere militairen van de Wehrmacht en een kwart SS'ers.

In augustus ontving de AFVN een excuusbrief van Tweede-Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg nadat zij onjuiste opmerkingen over de oorlog in Indonesië van 1947 tot 1950 had gemaakt. De AFVN heeft het afgelopen jaar ook voorkomen dat er op enkele evenementen namaaknazi's optraden.

Arthur Graaff, woordvoerder AFVN/Bond van Antifascisten


Protesteer tegen herdenking van 2.500 SS-graven 16 nov 2014 in Venray-Ysselsteyn
Zie ook: Duitse ambassadeur herdenkt ook SS’ers in Nederland