AFVN

Protesteer tegen herdenking van 2.500 SS-graven
16 november 2014
13:00 uur
Timmermansweg 75 in Venray-Ysselsteyn

Op zondag 16 november 2014 organiseert de Duitse oorlogsgravenstichting een grote herdenking in Venray-Ysselsteyn, de grootste Duitse militaire begraafplaats van Nederland. Onder het mom van '100 jaar Eerste Wereldoorlog' worden daar 30.000 Wehrmacht-soldaten herdacht, maar ook naar schatting 2.500 SS-ers die daar liggen.

Het is volkomen onacceptabel dat SS-ers in Nederland geëerd of überhaupt herdacht worden. De begraafplaats wordt bovendien door neonazi's misbruikt. (Op de foto: neonazi's in 2013 op de begraafplaats)

Het is ook onbegrijpelijk en onacceptabel dat Nederlanders - en zeker functionarissen van de Nederlandse overheid - deelnemen aan deze herdenking. De Duitse organisator, de zg. Volksbund D.K. schrijft (Duits, p15) bijvoorbeeld dat de nazistrijdkrachten net zo moedig en eervol streden als de geallieerde soldaten en ook recht op een herdenking hebben. De organisator tracht daarmee het ware karakter van het moorddadige nazisysteem en van de holocaust te verdoezelen. Er zal daarom door Duitse en Nederlandse antifascisten een demonstratie worden gehouden.

Aan de herdenking nemen o.m. deel de Duitse ambassadeur Franz Josef Kremp, die optreedt als gastheer, de commissaris van de koning in Limburg Theo Bovens en de burgemeester van Venray, Hans Gilissen. Ook zijn uitgenodigd Duitse generaals en andere officieren van de basis in Eindhoven en in Duits-Nederlandse eenheid in Münster. Duitse generaals horen nooit en te nimmer een herdenking van nazisoldaten en SS-ers te bij te wonen, Nederlandse evenmin. SS-begraafplaatsen zijn en moeten altijd No-Go areas blijven voor Duitse militairen.

De organisator van de demonstratie is NLnazivrij.tk (waarin deelnemen de AFVN/Bond van Antifascisten en het Internationaal Dachau Comité) en deze wil dat deze herdenking de laatste keer is dat er in Nederland SS-ers worden herdacht. FFamilieleden van de doden hebben en houden natuurlijk het recht om deze graven te bezoeken.

NLnazivrij dringt er bij de Duitse en Nederlandse autoriteiten op aan, in 2015 alle SS-graven in Nederland te ruimen. Minister Asscher is tijdens de Kristallnachtherdenking, waar hij sprak, op de hoogte gesteld. Volgend jaar wordt 70 jaar bevrijding van Nederland herdacht. Dan dient Nederland nazivrij te zijn. Met die ruiming komt een einde aan de ongewenste aanwezigheid van deze schuldige doden.


NADERE INFORMATIE:
Arthur Graaff, NLnazivrij.tk
fpamsterdam@yahoo.com


Duitse ambassadeur gaat SS'ers in Venray herdenken
Zie ook: Duitse ambassadeur herdenkt ook SS’ers in Nederland