AFVN

Budel schrapt na protesten alle nazi-elementen uit herdenking bevrijding

BUDEL, 11-09-2014 - Budel schrapt alle nazi-elementen bij een evenementen rond de bevrijding dit weekend. Dat hebben de organisator en de gemeente bekendgemaakt. Tegen de plannen was uitvoerig geprotesteerd door de AFVN/Bond van Antifascisten (BvA) uit Amersfoort en Federatief Joods Nederland (FJN) uit Amsterdam.

Aanvankelijk wilde organisator Vos vrijdag zijn nieuwe boek over de geschiedenis van de oorlog in zijn plaats presenteren aan de burgemeester en tegelijkertijd een plaquette met de namen van oorlogsslachtoffers onthullen. Op die plaquette zouden behalve namen van geallieerde gesneuvelden ook die van vier nazisoldaten staan.

Daar protesteerde de BvA met klem tegen, omdat deze geen enkele vorm van eer of herdenking van nazi's in Nederland acceptabel vindt. Temeer, volgens de bond, "omdat zo slachtoffers en daders worden vermengd en verder fascisme en extreem rechts weer sterk opleven: de moordaanslag in het Joods museum in Brussel, de groei van Le Pen in Frankrijk, een openlijke neonazi als lid van de gemeenteraad van Dortmund, nog geen 70 km van Budel vandaan."

Foto rechts: de herdenkingskapel in Budel, waar de plaquette met namen van nazisoldaten had moeten komen. .

De bond bestrijdt de opvatting dat Wehrmachtsoldaten 'slachtoffers' zouden zijn, omdat ook desertie een optie was en er in nazi-Duitsland zelfs 30.000 deserteurs geëxecuteerd zijn.

De organisatoren in Budel wilden dit weekend verder bij een 'belevingstocht WO II' namaaknazi's laten optreden. Ook dat vond de BvA totaal onacceptabel. Federatief Joods Nederland vernam deze feiten ook en schreef een brandbrief aan de burgemeester van de gemeente Cranendonck, waarin Budel ligt. Tegelijk overwogen de BvA en FJN de mogelijkheden van demonstraties en een kort geding.

De BvA bestrijdt regelmatig dit soort incidenten. De bond ontving drie weken terug na een protest excuses van Tweede-Kamervoorzitster Anouchka van Miltenburg. Zij had in een rede bij de Indiëherdenking de bevrijders van Europa op één lijn gesteld met de Nederlandse soldaten die in Indonesië de onafhankelijkheid bestreden.

De BvA is het afgelopen anderhalf jaar steeds met succes tegen nazi-gerelateerde incidenten opgetreden, maar wil graag met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om de tafel om tot beleidsafspraken over dit fenomeen te komen, vooral met het oog op steeds groeiend rechts extremisme.

De bond heeft overigens veel waardering voor de ruimhartige manier waarop de organisator in Budel nu heeft gereageerd. De bond zegt ervan overtuigd te zijn dat organisator Vos niet handelde uit een verkeerd uitgangspunt of met een verkeerd doel.

De bond vindt echter wel dat de gemeente wel tekort is geschoten. "De gemeente dient te weten wat er in soortgelijke gevallen zoals in Geffen en Schaijk is gebeurd, allemaal recent. De zaak Vorden heeft ook zeer veel bestuurders beziggehouden en landelijke publiciteit gekregen. En in mei hebben we in Hilversum en Bussum een namaaknazi-evenement stil laten leggen door de politie," aldus woordvoerder Arthur Graaff van de BvA.

De politie Noord-Brabant oost heeft verder dit voorjaar in overleg met alle partijen Brabantse gemeenten geadviseerd om bij de herdenkingen deze september geen nazi-evenementen toe te laten. Dat heeft ook uitgebreid in de pers gestaan. "B&W van Cranendonck zitten misschien een beetje te slapen," aldus Graaff. Hij wijst erop dat in dit geval, net als in Bussum, Oosterbeek en Vorden, de gemeente wederom heeft nagelaten de zaak vooraf met slachtoffers uit Joodse of verzetskringen te overleggen.

Foto links: burgemeester mr. Marga Vermue van Cranendonck. Foto gem. Cranendonck.

De plaquette in Budel komt er nu helemaal niet, en alle nazistische elementen zijn volgens de organisator uit de belevingstocht verwijderd. Wel zullen een Britse geallieerde veteraan en een Duitse naziveteraan elkaar zoals gepland op vrijdag bij de boekpresentatie ontmoeten in aanwezigheid van de burgemeester. Over de naziveteraan heeft organisator Vos verder met nadruk verklaard dat deze volkomen afstand heeft genomen van het nazisme.

Deze Horst Mayer was 16 toen hij in Budel werd gelegerd en bij burgers werd ingekwartierd. In Budel was een executie van 6 verzetslieden op 5 september 1944, twee weken voor de bevrijding van de plaats,maar volgens organisator Vos was Mayer daar niet bij. Met dat gastgezin heeft Mayer altijd via kerstkaarten contact gehouden. Een interview met hem is volgens organisator Vos niet mogelijk.

De BvA heeft zijn protestactiviteiten in Budel afgelast.

Lees ook: Hevige protesten tegen optreden namaaknazi's in Budel dit weekend