AFVN

Hevige protesten tegen optreden namaaknazi's in Budel

BUSSUM, 10-09-2014 - De Bond van Antifascisten (BvA) heeft bij de gemeente Cranendonck een heftig protest ingediend tegen het optreden van namaaknazi's op een evenement dit weekend. Dat evenement speelt zich af in de plaats Budel in de gemeente, vlak bij de Belgische grens onder Eindhoven. Er wordt een zg. 'belevenistocht WOII' georganiseerd, waaraan o.m. als nazisoldaten verklede Nederlanders deelnemen.

De bond vindt dat volledig onacceptabel en heeft de burgemeester een brandbrief gestuurd. De bond overweegt in Budel zaterdag een demonstratieve tocht te houden en zegt te hopen dat de namaaknazi's onbereikbaar zullen zijn. Vanwege de recente groei van extreem rechts treedt de bond steeds vaker op tegen dit soort uitingen, die volgens de bond de 'gevoeligheid voor de grote gevaren van fascisme' verminderen.

Ook de actieve organisatie Federatief Joods Nederland (FJN) heeft bij de gemeente uitdrukkelijk geprotesteerd. De FJN bereikte eerder dat in Geffen en Schaijk in Noord-Brabant herdenkingen voor nazi-militairen niet doorgingen.

Aanstaande vrijdag neemt de burgemeester in Budel deel aan de presentatie van een nieuw oorlogsboek getiteld 'Sporen van de oorlog', geschreven door plaatselijke historici. Deze willen daarbij een plaquette onthullen met de namen van alle oorlogsslachtoffers, daaronder de geallieerde soldaten die in de plaats gesneuveld zijn, plus twee bekende nazi-militairen en twee naamloze.

Ook dit wijst de BvA volledig af. De bond wil niet dat welke vorm van nazisme of fascisme in Nederland geëerd of herdacht wordt. De bond verzette zich eerder met succes tegen de herdenking van nazi-militairen bij de Dodenherdenking op 4 mei in Vorden (Achterhoek) en liet in mei van dit jaar een optreden van namaaknazi's in Bussum door de politie stilleggen.

De bond dringt er sterk bij de gemeente op aan dat zowel de onthulling van de plaquette als het evenement in deze vorm niet doorgaan. Volgens de bodn is het wel mogelijk dat één van de vier nazi-militairen lid was van het executiepeloton dat in Budel 6 verzetsmensen vermoordde op 5 september 1944, twee weken voor de bevrijding van het dorp.

Er neemt ook een Duitse nazi-veteraan aan deze bijeenkomst deel, Horst Mayer, nu 88 jaar. De bond wil deze man alleen accepteren als hij zijn eed op Hitler, die elke nazisoldaat moest zweren, herroept en duidelijk verklaart dat hij volledig afstand neemt van nazisme en fascisme. De bond heeft geen gegevens over Mayer, zoals dat hij bijvoorbeeld niet heeft deelgenomen aan de executie van de zes verzetsmensen in Budel op5 september 1944, twee weken voor de bevrijding van het dorp.

Begin juli kwam naar buiten dat politie Noord-Brabant Oost het advies aan Brabantse gemeenten geeft, om in de aankomende herdenkingstijd geen nazi-uitingen toe te staan. Dat is volgens de BvA de standaardprocedure in bijv. Frankrijk en België. De gemeente Bastogne bijvoorbeeld, bekend van de Slag om de Ardennen, verbiedt bij de herdenkingen ook elk nazistisch uniform of teken. In Duitsland is deze regeling nog strenger.

Lees ook: Budel schrapt na protesten alle nazi-elementen uit herdenking bevrijding