AFVN

9 mei herdenken we de overwinning op Nazi-Duitsland

Wilhelm Keitel tekent de Duitse capitulatie aan de Sovjet-Unie in het hoofdkwartier van het Rode leger in Berlijn.
G.K. Zjoekov, maarschalk van de Sovjet-Unie, tekent de Duitse capitulatie aan de Sovjet-Unie in het hoofdkwartier van het Rode leger in Berlijn.

Om 02:41 in de ochtend van 7 mei 1945 tekende generaal Alfred Jodl in Reims de documenten voor onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse strijdkrachten aan de geallieerden. Het bevatte de frase: "Alle strijdkrachten onder Duits gezag staken hun actieve operaties om 23:01 uur centraal Europese tijd op 8 mei 1945." De volgende dag, kort voor middernacht, tekenden Duitse vertegenwoordigers onder aanvoering van generaal Wilhelm Keitel in Berlijn een gelijksoortig document, expliciet capitulerend aan de Sovjet strijdkrachten in aanwezigheid van generaal Georgi Zjoekov. Nieuws van de overgave bereikte de media in het Westen op 8 mei 1945 en er ontsprongen spontane feesten door geheel Europa. In de Verenigde Staten werden de Amerikanen wakker met het nieuws van de vorige dag en verklaarden zij 8 mei tot V-E-dag. Omdat de Sovjet-Unie ten oosten van Duitsland lag, duurde het tot 9 mei 1945 lokale tijd in Moskou totdat de Duitse militaire overgave officieel een feit was, waardoor Rusland en veel andere Europese landen ten oosten van Duitsland hun dag van overwinning vieren op 9 mei. (Bron: Wikipedia.nl)


Op 30 april 1945 hesen Sovjetsoldaten - na verbitterde strijd om de door 5000 SS-ers verdedigde Reichstag - in de vroege ochtend op het gebouw de rode vlag als teken van overwinning op het fascisme. Alleen al in de strijd om Berlijn die zeven dagen duurde, kostte 30.000 Sovjetsoldaten het leven. Op een totaal van 55 miljoen doden in de Tweede Wereldoorlog verloren 26 miljoen Sovjetburgers hun leven in de barbaarse oorlog van Hitler-Duitsland.

De bevrijding van de Europese volkeren van de fascistische veroveraars en onderdrukkers is een historische daad in de wereldgeschiedenis. Het was het resultaat van het gemeenschappelijke optreden van de legers van de anti-Hitlercoalitie, de verzetsbewegingen in de door de nazi's bezette landen en de partizanen.

Het gehele artikel is te lezen (in het Duits) op de pagina van 'Unsere Zeit ' van 3 mei 2013: (zie bijlage)